fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pokolj koji je prelio čašu

Ivanovic jarak

Što su krivi oni koji su pobijeni prije nego što su bilo kome napravili bilo što nažao ili prije nego što su krenuli da sebe zaštite od onih koji su njima htjeli učiniti nažao, da ih se danas ne priznaje, da im se ni danas ne da mira? Da se nas koji se okupljamo vrijeđa i da se nas koji obnavljamo spomenike nastoji proglasiti onime što mi nismo- kazao je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac na komemoraciji u Ivanović jarku gdje su ustaše 29. jula 1941. godine pobili 380 civila sa Banije i Korduna

Brojni građani Krnjaka, Vojnića i Vrginmosta odali su počast, položili vijence i zapalili svijeće u Ivanović jarku u općini Krnjak. Uz predstavnike tih općina komemoraciji su prisustvovali Milenko Rebić, dožupan Karlovačke županije, predstavnici antifašista iz Karlovca, Krnjaka i Karlovačke županije Martin Jendrašic i Mirko Miladinović, dok su parastos nevinim civilnim žrtvama služili otac Naum iz manastira u Donjem Budačkom i kolarićki paroh Željko Davidović.
– Ovo je deseti put kako se ovdje komemorira nevinim žrtvama, počevši od 2001.godine, kazao je načelnik općine Krnjak Rade Kosanović. Danas ovdje teško žive, kazao je, povratnici Srbi i useljeni Hrvati iz BiH. Govorio je o planovima koje općina ima u bližoj budućnosti. Naglasio je veliku pomoć SNV-a u obnovi brojnih srušenih antifašističkih spomenika među koje spada i ovaj iz Ivanović jarka. Rekao je da predstoji obnova spomenika prvom kordunaškom partizanskom odredu u Debeloj kosi.
– Ovo mjesto možda nije najveće mjesto stradanja na Kordunu i Baniji, ali je prelilo čašu te 1941. godine i pokrenulo ljude na ustanak koji se u ovoj zemlji 20 godina ne priznaje. Priznaje se antifašizam, ali se ne priznaju njegovi ustanici. Priznaje se antifašizam, ali se ne želi suočiti sa činjenicom od koje je to krvi i od kojeg je to mesa taj antifašizam bio sazdan. I to nije dobro. Isto tako, i ovaj spomenik, kao i tri hiljade ostalih u zemlji koja obilježava antifašizam kao praznik, bili su porušeni. Grobna mjesta i kosturnice bile su oskrnavljene. Ako su politike negirane, što uvijek može biti i na što se uvijek treba imati pravo, ako su ljudi krivi nečemu, što je isto uvijek moguće i što je dozvoljeno uz argumente i uz dokaze, ali što su krivi oni koji su nedužni stradali? Što su krivi oni koji su pobijeni prije nego što su bilo kome napravili bilo što nažao ili prije nego što su krenuli da sebe zaštite od onih koji su njima htjeli učiniti nažao, da ih se danas ne priznaje, da im se ni danas ne da mira? Da se nas koji se okupljamo vrijeđa i da se nas koji obnavljamo spomenike nastoji proglasiti onime što mi nismo – kazao je među ostalim predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.
Inače, 27.jul, Dan ustanka u Hrvatskoj obilježen je i na području Karlovačke županije. Kod srušenog spomenika u Debeloj kosi gdje je formiran Prvi kordunaški partizanski odred, delegacija općine Krnjak na čelu sa načelnikom Kosanovićem položila je vijence i zapalila svijeće.
U Šljivnjaku, u mjesnom odboru Veljun koji se nalazi u sastavu grada Slunja, također je obilježen Dan ustanka. U tom mjestu formirana su tri partizanska odreda u julu 1941.godine, a prisutnima se obratio Josip Boljkovac.

Piše: Milan Cimeša

Foto: Jadranko Mrkalj

Izvor: SNV NOVOSTI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: