fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POKLON GRADU NIŠU: FILM O ISTORIJSKIM, VERSKIM I KULTURNIM DESTINACIJAMA GRADA NIŠA I OKOLINE

Film ,,ISTORIJSKE, VERSKE I KULTURNE TEKOVINE GRADA NIŠA I OKOLINE“, namenjen je kao poklon gradu Nišu od strane učenika i kolektiva OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša.

Konačno se klapna zatvorila, film ,,ISTORIJSKE, VERSKE I KULTURNE TEKOVINE GRADA NIŠA I OKOLINE“ je završen posle više od tri meseca rad. Namenjen je kao poklon gradu Nišu od strane učenika i kolektiva OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša. Ova škola već duži niz godina učestvuje u međunarodnoj rusko-srpskoj prosvetnoj saradnji u korelaciji između predmeta istorija i veronauka. Saradnja je ostvarena sa Osnovnom školom № 11 (MOU OOŠ № 11) iz Šuje Ivanovske oblasti (Ruska Federacija).

Projekat je odobren od strane Ministarstva Prosvete Ruske Federacije, a dokument su potpisali direktori pomenutih škola. Kao plod ove saradnje, tokom prvog polugodišta tekuće školske godine nastao je pomenuti dokumentarni film, prenosi Đorđe Bojanić.

Za ovaj film zaslužni su autori filma prof. istorije Đorđe Bojanić i veroučitelj, đakon Dejan Jovanović i učenici osmog razreda (uz saglasnost roditelja) OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša.

Zahvaljujemo se na saradnji njegovom PREOSVEŠTENSTVU EPISKOPU NIŠKOM G. G. ARSENIJU.

Montaža, đakon Dejan Jovanović.

Trajanje 67 min

U ovom projektu je i RUSKO-SRPSKI DIJALOG koji predvodi direktor Evgeni Osenkov iz grada Vornježa, koji će i plasirati film za ruske turiste koji nameravaju da obiđu naš grad i Srbiju, naglašava Đorđe Bojanić.

Od početka septembra sa učenicima parcijalno smo izašli na preko 50 lokacija od kulturno istoriskog i verskog značaja za grad Niš i Srbiju. Cilj nam je bio da što bliže u kratkim crtama prdestavimo kroz video materiajl u vidu filma naš grad đacima iz Rusije, kao i širem auditorijumu gledalaca.

Trenutno se radi prevod na ruski i engleski jezik, a svako ko želi moći će da pogleda film na jutjubu. Na ovaj način promovišemo naš grad i turističke destinacije u njemu. Sada imamo veliki broj znamenitosti grada na jednom mestu, a moja preporuka je da film pogledaju i sve nišlije i bolje se upoznaju sa svojim gradom i okolinom.

Ovaj projekat sproveden je kroz korelaciju predmeta istorije, veronauke, geografije, srpskog jezika, engleskog jezika, i likovne kulture, priča Đorđe Bojanić.

Pedagoška konferencija u gradu Šuja

Na pedagoškoj konferenciji u gradu Šuja (Ruska Federacija) koja je održana 30. avgusta 2019. , govorilo se o međunarodnoj saradnji OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša sa ruskim školama iz predmeta istorije i veronauke, tada su  najavljene  i nove aktivnosti za školsku 2019/20.

DUGA SARADNjA

Duga saradnja  OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niš sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su dvadesetak tematskih dokumentarnih filmova, sa čime se ponosimo.

U toku proteklih  godina smo zajedno, svako na svoj način, radili na izradi dokumentarnih filmova, koji su titlovani i za ruske đake i rusku publiku:

-Srbi koji su obeležili istoriju Rusije

-Ruski pukovnik Rajevski

-Srpska slava i rusko ispijanje čaja

-Ruski knez Vladimir

-Sveti Sava kao prosvetitelj  Srpski  i njegovom uticaj u Rusiji

-Car Nikolaj  II i rusko-srpski odnosi početkom 20. veka

-Ruska emigracija u Srbiji

Varvarinska bitka

Deligradska bitka

Ruska pomoć Srbiji kroz istoriju

Ruska književnost u Srpskim školama

–KRMČIJA ILI NOMOKANON

–Grof Sava Vladislavić Raguzinski

–140 GODINA OD OSNIVANjA CRVENOG KRSTA U NIŠU

–Milunka Savić

–Logor Crveni krst i Bubanj

–Ćele kula 

Skajp čas iz istorije i veronauke

–Skajp čas iz predmeta istorija

Skoro svi ovi filmovi su prevedeni na ruski jezik.

Prošle školske godine obišli smo MUZEJ KOPNENE VOJSKE u Nišu i RUSKO SRPSKI HUMANITARNI CENTAR u Nišu,  gde su održana prigodna predavanja za naše učenike. Održali smo više skajp međunarodnih časova sa učenicima iz ruske škole br.11 iz grada Šuja (Ruska Federacija).

Plod ove dugogodišnje međunarodne saradnje OŠ ,,BUBANjSKI HEROJI” iz Niš sa Ruskim školama je  knjiga RUSKO – SRPSKA MEĐUNARODNA PROSVETNA SARADNjA IZ PREDMETA ISTORIJE I VERONAUKEkoja je izdata ove godine, naglašava Đorđe Bojanić.

CILj

Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove (koji su titlovani) deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo, priča Đorđe Bojanić.

Izvor Srpska istorija

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: