Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pojedinci žele da opstruišu izučavanje genocida nad Srbima

Datum objave: ponedeljak, 24 aprila, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Istoričar Goran Latinović smatra da pojedinci i grupe smišljeno rade na dezinformisanju javnosti s namjerom da opstruišu izučavanje genocida nad Srbima u NDH, da bi umanjili svijest kod srpskog naroda o sopstvenom stradanju, i time oslabili Republiku Srpsku kao bedem opstanka Srba.

Goran Latinović, istoričar (foto: http://istorijabl.weebly.com)
Goran Latinović, istoričar
(foto: http://istorijabl.weebly.com)

U otvorenom pismu javnosti Republike Srpske, koje je dostavljeno Srni, Latinović podsjeća da nedobronamjerna i neodgovorna podmetanja potpuno netačnih podataka imaju namjeru da diskredituju seminar “Obrazovanje o Holokaustu, genocidima u NDH i prevenciji genocida”, kao i njegove predavače.

“Sprečavati izučavanje genocida nad Srbima u NDH, prenošenje znanja budućim naraštajima, znači lišiti ih imuniteta, ugroziti njihov biloški i duhovni opstanak. Nema sumnje da će neprijatelji Republike Srpske nastaviti da rade na njenom urušavanju, ali će biti poražavujuće i tragično ako saveznike u toj raboti budu nalazili među pojedincima i grupama u Srpskoj”, smatra Latinović.

Podsjećajući da je od svih tragedija koje su zadesile srpski narod u 20. vijeku najteža ona koju istorijska nauka, potpuno argumentovano, naziva genocidom nad Srbima u NDH, Latinović naglašava da u bivšoj Jugoslaviji a, nažalost, ni u Republici Srpskoj, nije bilo seminara na kojem bi prosvjetnim radnicima bile predočene istorijske činjenice o NDH i njenoj politici genocida nad Srbima.

“Grupa ljudi, koji se na naučnom i stručnom nivou bave ovom problematikom, upustila se u značajan poduhvat od nacionalnog značaja za Republiku Srpsku. Seminar je od septembra 2016. do aprila ove godine pohađalo 908 prosvjetnih radnika iz nacionalne grupe predmeta, a pohvale koje smo dobili uvjerile su nas u ispravnost posla u koji smo se upustili”, istakao je Latinović u pismu, u kojem naglašava da je pored inicijative da se obrazuju prosvjetni radnici u Srpskoj, pokrenuta i inicijativa za izmjenu nastavnih programa iz istorije u osnovnim i srednjim školama.

U otvorenom pismu se naglašava da je jedan od razloga za pokretanje inicijative o ovakvoj vrsti seminara bio angažman jedne inostrane fondacije, sa sjedištem u Parizu, koja se bavi Holokaustom, čiji su predavači mahom stranci, uključujući one iz Hrvatske.

“Oni su prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj organizovali seminare, tokom kojih je, između ostalog, o Jasenovcu govoreno kao o `radnom logoru`, a uzroci zločina nad Srbima u NDH traženi u `velikosrpskoj politici` nakon 1918. godine”, navodi se u pismu.

U pismu se navodi da su potpune neistine, koje su zlonamjerno plasirane u pojedinim medijima, tvrdnje da je na seminarima izučavanje Holokausta imalo prioritet u odnosu na izučavanje genocida nad Srbima.

“Naglasak je stavljen na proučavanje istrebljenja Srba, a to će biti i dalje prioritet u svim našim obrazovno-istraživačkim aktivnostima. Ne zaobilazimo teme koje se tiču Holokausta, jer su okolnosti koje su do njega dovele veoma važne za razumijevanje istorijskog konteksta NDH i njene politike genocida”, objašnjava Latinović.

U pismu se osvrnuo i na pokušaje diskreditacije predavača na seminaru i naglasio da je riječ o obrazovanim i kompetentnim predavačima i profesionalcima, o čemu svjedoče i podaci iz njihovih biografija.

“Amateri i potpuno nekompetentni ljudi daju sebi za pravo da raspravljaju o pitanjima koja nemaju nikakve veze sa njihovom strukom i pokazuju da je neznanje najopasnije kad je aktivno. Kao što pitanje telekomunikacija treba prepustiti inženjerima elektrotehnike, unapređenje prinosa pšenice agronomima, a liječenje zuba stomatolozima, tako i pitanje izučavanja istorije treba prepustiti nauci i struci, odnosno obrazovanim istoričarima”, poručio je Latinović, doktor istorijskih nauka.

Seminar “Obrazovanje o Holokaustu, genocidima u NDH i prevenciji genocida” podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Republički pedagoški zavod, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a trajao je od septembra 2016. do aprila ove godine.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top