fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POJEDINCI NE ODUSTAJU OD IDEJE O BOŠNjAČKOJ DRŽAVICI

muhamed_filipovic.jpg

SARAJEVO, 20. MARTA /SRNA/ – Akademik iz Sarajeva Muhamed Filipović tvrdi da je ideja o bošnjačkoj državi i danas prisutna kod pojedinih visokopozicioniranih bošnjačkih političara.

„Zbog ideje o bošnjačkoj državi, neke osobe i danas figuriraju veoma visoko u bošnjačkoj politici, ali takva ideja je neizvodljiva“, rekao je Filipović.

Filipović je za federalne medije ispričao da su zagovornici ideje o stvaranju muslimanske državice u ratu bili Alija Izetbegović i Haris Silajdžić.

On je naveo da je Alija Izetbegović potpisao sporazum u Ženevi, u ljeto 1993. godine, kojim se prihvata prijedlog međunarodne zajednice o uređenju BiH kao unije tri različite države.

Prema Filipovićevim riječima, ovim potpisom unutar BiH bi se stvorila muslimanska državica, što je i bio cilj tadašnjih vladajućih institucija u Sarajevu.

Filipović je objasnio i kako je pomogao da se „prevaziđe ta situacija kada je Izetbegović shvatio da je pogriješio“.

„Alija me pozvao kod sebe u sobu, gdje mi je rekao da je pogriješio i tražio od mene savjet kako da se ta situacija prevaziđe. Ja sam mu rekao: Sad ćemo napisati jedno pismo Ovenu i Stoltenbergu u kojem ćeš im reći da ti nije jasno da li će takva unija biti jedinstven državnopravni i međunarodni subjekt i da zato poništavaš svoj potpis“ – rekao je Filipović.

On je naveo da je održan i Bošnjački sabor da bi se razmotrila odluka o donošenju ustava novostvorene bošnjačke države, kao i imenovanju Alije Izetbegovića za njenog prvog predsjednika.

Prema tvrdnjama Filipovića, sve se to dešavalo u tajnosti, u podrumu hotela „Holidej In“, a među najgorljivijim pristalicama ove ideje bio je Haris Silajdžić.

„Među najgorljivijim pristalicama ideje o bošnjačkoj državi bio je Haris Silajdžić. Na svoje sam uši slušao Silajdžića kako objašnjava da su međunarodni uslovi takvi da je moguća bošnjačka država, a da međunarodna zajednica, kao i Srbija i Hrvatska neće imati ništa protiv toga“, ispričao je Filipović, prenosi „Dnevni avaz“.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: