fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПОЈЕДИНЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ИДЕЈЕ О БОШЊАЧКОЈ ДРЖАВИЦИ

muhamed_filipovic.jpg

САРАЈЕВО, 20. МАРТА /СРНА/ – Академик из Сараjева Мухамед Филиповић тврди да jе идеjа о бошњачкоj држави и данас присутна код поjединих високопозиционираних бошњачких политичара.

„Због идеjе о бошњачкоj држави, неке особе и данас фигурираjу веома високо у бошњачкоj политици, али таква идеjа jе неизводљива“, рекао jе Филиповић.

Филиповић jе за федералне медиjе испричао да су заговорници идеjе о стварању муслиманске државице у рату били Алиjа Изетбеговић и Харис Силаjџић.

Он jе навео да jе Алиjа Изетбеговић потписао споразум у Женеви, у љето 1993. године, коjим се прихвата приjедлог међународне заjеднице о уређењу БиХ као униjе три различите државе.

Према Филиповићевим риjечима, овим потписом унутар БиХ би се створила муслиманска државица, што jе и био циљ тадашњих владаjућих институциjа у Сараjеву.

Филиповић jе обjаснио и како jе помогао да се „превазиђе та ситуациjа када jе Изетбеговић схватио да jе погриjешио“.

„Алиjа ме позвао код себе у собу, гдjе ми jе рекао да jе погриjешио и тражио од мене савjет како да се та ситуациjа превазиђе. Ја сам му рекао: Сад ћемо написати jедно писмо Овену и Столтенбергу у коjем ћеш им рећи да ти ниjе jасно да ли ће таква униjа бити jединствен државноправни и међународни субjект и да зато поништаваш своj потпис“ – рекао jе Филиповић.

Он jе навео да jе одржан и Бошњачки сабор да би се размотрила одлука о доношењу устава новостворене бошњачке државе, као и именовању Алиjе Изетбеговића за њеног првог предсjедника.

Према тврдњама Филиповића, све се то дешавало у таjности, у подруму хотела „Холидеj Ин“, а међу наjгорљивиjим присталицама ове идеjе био jе Харис Силаjџић.

„Међу наjгорљивиjим присталицама идеjе о бошњачкоj држави био jе Харис Силаjџић. На своjе сам уши слушао Силаjџића како обjашњава да су међународни услови такви да jе могућа бошњачка држава, а да међународна заjедница, као и Србиjа и Хрватска неће имати ништа против тога“, испричао jе Филиповић, преноси „Дневни аваз“.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: