fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Подсећања: Србима у Далмацији отсецали главе

oluja19955_zps95e5dd58(Е. Р. Из Вечерњих новости, Београд, 19. април 2006. године, аутора.)

У Далмацији је за време рата ритуално убијено 970 Срба. У две, три гробнице код Книна пронађено 426 тела, која су на чудан начин нестала – каже председница сплитског Центра за развој демократије.

Процене Центра показују да је кроз далматинске логоре прошло око 10.000 Срба. Највећи злочини догодили су се у ратној луци Лора где је било злостављано око хиљаду људи, у војном затвору Кулине у Шибенику, у Госпићу.

Расветљена је судбина тек шачице несталих, али ће Хрватска, како тврди Семира Лончар, још морати да се суочи са масовним гробницама и ритуалним убиствима Срба.

Село Ислам Грчки. Општина Букович код Бенковца. Април 1991.
– Четрдесетак Срба се враћало са посла. Никад нису стигли кућама. После неког времена њихова тела су пронађена на једној ливади. Главе су им биле на једној страни, а трупови двадесетак метара даље – сведочи за Новости Семина Лончар.

Она тврди да је Ислам Грчки било само једно од 14 српских села у околини Шибеника и Сплита чији су мештани ритуално убијени. Исто се поновило у Кушчићима, Буковичу, Смољчићима… До сада је забележено 970 овако мучки убијених људи.

Наредба: Кољи!

Још док се „Олуја“ није зауставила 1995, у Дрвару се водила акција под шифром „Кољи све што се креће!“ Колико је страдало нехрвата, још је тајна.

– За то смо сазнали од хрватског војника који је тада био регрут. А борио се у првим редовима. Савест му није дала мира.

У селима и засеоцима около Книна и Бенковца пронађено је, како тврди Лончар, неколико масовних гробница. Свака од њих била је обележена као једно гробно место у којој је сахрањена само једна непозната особа. Међутим, када су почела ископавања, призори су били стравични – у једној гробници пронађено је 60 тела особа које су биле старе између 60 и 80 година. Недалеко одатле пронађено је седам тела у једној гробници за која се сумња да су била премештена.

– Најневероватнији је случај када је у две, три гробнице пронађено 426 тела. Међутим, када је то објављено у медијима, сва су нестала за једну ноћ. Без трага. Ако немате тело, то значи да немате ни злочин.

Списак злочина у којима су страдали Срби овде се никако не завршава. Судбина многих који су били затварани у логорима, није позната. Како тврди Семина, велики број је оних који су мучки убијени. Неки од њих коришћени су за живе штитове у борбама, док су други, углавном сељани, хапшени због размена.

Логори смрти

– Било је много мобилних логора, углавном у месним заједницама и селима. Затворенике су често селили, поготово када би долазили званичници из Црвеног крста. Оне који су остајали, који су били здравији, терали су да говоре како им је лепо. У Сплиту су чак говорили да затвореницима приказују позоришне представе.

Председница Центра, која је недавно посетила Београд, каже да, иако се зна ко је командовао логорима, и шта се догађало у њима, хрватско правосуђе готово да ништа не предузима против одговорних. Тако је, према њеним речима, опште познато да су затворенике премештали Михаил Будимир, Жељко Маглов и Мате Лаушић.

– Он је био на врху ове групе деведесетих година, а и данас је на високом положају у полицији. Иако 10 година инсистирамо да се против њега покрене поступак, он никада није био чак ни осумњичен. Без обзира што знамо за многа затварања у Лори, до сада су процесуирана само два убиства Срба. А казне су биле срамотне! закључила је Семина Лончар.

Стрељана се „обесила“

Број Срба страдалих у Далмацији, Центар за развој демократије још није утврдио. У томе им посебно одмажу подаци у којима најчешће не пише узрок нечије смрти.

– Готово да се свуда наводи да је неко умро природном смрћу, или да је погинуо у борбама. Тако се за једну старицу од 85 година, из села Мажибраде, на којој је пронађено 16 прострелних рана, тврдило да се обесила!

Туђман и Шекс

У подацима Центра за развој демократије налазе се имена Мирослава Туђмана, сина Фрање Тумана, и Владимира Шекса, високог политичког функционера у Хрватској, као одговоран за ратне злочине.

– Они су прави кривци за оно што се догодило у Паулин Двору, јер су премештали затворенике, а нису никада процесуирани – оптужује Семина Лончар.

(Припремио: И. Б. Интермагазин)

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Што се чудити Хрватима кад Срби не цијене своје жртве нити траже да се процесуирају злочини,али најгоре у свему је што српско правосуђе ослободи сваког злочинца који је учинио злочин над Србима-ето данас ослободише Илију Јуришића,сад за који дан очекујем тужбу од њега да му се исплати одштета за претрпљене душевне боли,…ех Србијо никад бједнија ниси била-ниси више ни на кољенима већ пузиш…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: