Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Подсећања: Србима у Далмацији отсецали главе

Датум објаве: субота, 5 марта, 2016
Величина слова: A- A+

oluja19955_zps95e5dd58(Е. Р. Из Вечерњих новости, Београд, 19. април 2006. године, аутора.)

У Далмацији је за време рата ритуално убијено 970 Срба. У две, три гробнице код Книна пронађено 426 тела, која су на чудан начин нестала – каже председница сплитског Центра за развој демократије.

Процене Центра показују да је кроз далматинске логоре прошло око 10.000 Срба. Највећи злочини догодили су се у ратној луци Лора где је било злостављано око хиљаду људи, у војном затвору Кулине у Шибенику, у Госпићу.

Расветљена је судбина тек шачице несталих, али ће Хрватска, како тврди Семира Лончар, још морати да се суочи са масовним гробницама и ритуалним убиствима Срба.

Село Ислам Грчки. Општина Букович код Бенковца. Април 1991.
– Четрдесетак Срба се враћало са посла. Никад нису стигли кућама. После неког времена њихова тела су пронађена на једној ливади. Главе су им биле на једној страни, а трупови двадесетак метара даље – сведочи за Новости Семина Лончар.

Она тврди да је Ислам Грчки било само једно од 14 српских села у околини Шибеника и Сплита чији су мештани ритуално убијени. Исто се поновило у Кушчићима, Буковичу, Смољчићима… До сада је забележено 970 овако мучки убијених људи.

Наредба: Кољи!

Још док се „Олуја“ није зауставила 1995, у Дрвару се водила акција под шифром „Кољи све што се креће!“ Колико је страдало нехрвата, још је тајна.

– За то смо сазнали од хрватског војника који је тада био регрут. А борио се у првим редовима. Савест му није дала мира.

У селима и засеоцима около Книна и Бенковца пронађено је, како тврди Лончар, неколико масовних гробница. Свака од њих била је обележена као једно гробно место у којој је сахрањена само једна непозната особа. Међутим, када су почела ископавања, призори су били стравични – у једној гробници пронађено је 60 тела особа које су биле старе између 60 и 80 година. Недалеко одатле пронађено је седам тела у једној гробници за која се сумња да су била премештена.

– Најневероватнији је случај када је у две, три гробнице пронађено 426 тела. Међутим, када је то објављено у медијима, сва су нестала за једну ноћ. Без трага. Ако немате тело, то значи да немате ни злочин.

Списак злочина у којима су страдали Срби овде се никако не завршава. Судбина многих који су били затварани у логорима, није позната. Како тврди Семина, велики број је оних који су мучки убијени. Неки од њих коришћени су за живе штитове у борбама, док су други, углавном сељани, хапшени због размена.

Логори смрти

– Било је много мобилних логора, углавном у месним заједницама и селима. Затворенике су често селили, поготово када би долазили званичници из Црвеног крста. Оне који су остајали, који су били здравији, терали су да говоре како им је лепо. У Сплиту су чак говорили да затвореницима приказују позоришне представе.

Председница Центра, која је недавно посетила Београд, каже да, иако се зна ко је командовао логорима, и шта се догађало у њима, хрватско правосуђе готово да ништа не предузима против одговорних. Тако је, према њеним речима, опште познато да су затворенике премештали Михаил Будимир, Жељко Маглов и Мате Лаушић.

– Он је био на врху ове групе деведесетих година, а и данас је на високом положају у полицији. Иако 10 година инсистирамо да се против њега покрене поступак, он никада није био чак ни осумњичен. Без обзира што знамо за многа затварања у Лори, до сада су процесуирана само два убиства Срба. А казне су биле срамотне! закључила је Семина Лончар.

Стрељана се “обесила”

Број Срба страдалих у Далмацији, Центар за развој демократије још није утврдио. У томе им посебно одмажу подаци у којима најчешће не пише узрок нечије смрти.

– Готово да се свуда наводи да је неко умро природном смрћу, или да је погинуо у борбама. Тако се за једну старицу од 85 година, из села Мажибраде, на којој је пронађено 16 прострелних рана, тврдило да се обесила!

Туђман и Шекс

У подацима Центра за развој демократије налазе се имена Мирослава Туђмана, сина Фрање Тумана, и Владимира Шекса, високог политичког функционера у Хрватској, као одговоран за ратне злочине.

– Они су прави кривци за оно што се догодило у Паулин Двору, јер су премештали затворенике, а нису никада процесуирани – оптужује Семина Лончар.

(Припремио: И. Б. Интермагазин)

 


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Jedan komentar za Подсећања: Србима у Далмацији отсецали главе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top