fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Podsećanja: Srbima u Dalmaciji otsecali glave

oluja19955_zps95e5dd58(E. R. Iz Večernjih novosti, Beograd, 19. april 2006. godine, autora.)

U Dalmaciji je za vreme rata ritualno ubijeno 970 Srba. U dve, tri grobnice kod Knina pronađeno 426 tela, koja su na čudan način nestala – kaže predsednica splitskog Centra za razvoj demokratije.

Procene Centra pokazuju da je kroz dalmatinske logore prošlo oko 10.000 Srba. Najveći zločini dogodili su se u ratnoj luci Lora gde je bilo zlostavljano oko hiljadu ljudi, u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku, u Gospiću.

Rasvetljena je sudbina tek šačice nestalih, ali će Hrvatska, kako tvrdi Semira Lončar, još morati da se suoči sa masovnim grobnicama i ritualnim ubistvima Srba.

Selo Islam Grčki. Opština Bukovič kod Benkovca. April 1991.
– Četrdesetak Srba se vraćalo sa posla. Nikad nisu stigli kućama. Posle nekog vremena njihova tela su pronađena na jednoj livadi. Glave su im bile na jednoj strani, a trupovi dvadesetak metara dalje – svedoči za Novosti Semina Lončar.

Ona tvrdi da je Islam Grčki bilo samo jedno od 14 srpskih sela u okolini Šibenika i Splita čiji su meštani ritualno ubijeni. Isto se ponovilo u Kuščićima, Bukoviču, Smoljčićima… Do sada je zabeleženo 970 ovako mučki ubijenih ljudi.

Naredba: Kolji!

Još dok se „Oluja“ nije zaustavila 1995, u Drvaru se vodila akcija pod šifrom „Kolji sve što se kreće!“ Koliko je stradalo nehrvata, još je tajna.

– Za to smo saznali od hrvatskog vojnika koji je tada bio regrut. A borio se u prvim redovima. Savest mu nije dala mira.

U selima i zaseocima okolo Knina i Benkovca pronađeno je, kako tvrdi Lončar, nekoliko masovnih grobnica. Svaka od njih bila je obeležena kao jedno grobno mesto u kojoj je sahranjena samo jedna nepoznata osoba. Međutim, kada su počela iskopavanja, prizori su bili stravični – u jednoj grobnici pronađeno je 60 tela osoba koje su bile stare između 60 i 80 godina. Nedaleko odatle pronađeno je sedam tela u jednoj grobnici za koja se sumnja da su bila premeštena.

– Najneverovatniji je slučaj kada je u dve, tri grobnice pronađeno 426 tela. Međutim, kada je to objavljeno u medijima, sva su nestala za jednu noć. Bez traga. Ako nemate telo, to znači da nemate ni zločin.

Spisak zločina u kojima su stradali Srbi ovde se nikako ne završava. Sudbina mnogih koji su bili zatvarani u logorima, nije poznata. Kako tvrdi Semina, veliki broj je onih koji su mučki ubijeni. Neki od njih korišćeni su za žive štitove u borbama, dok su drugi, uglavnom seljani, hapšeni zbog razmena.

Logori smrti

– Bilo je mnogo mobilnih logora, uglavnom u mesnim zajednicama i selima. Zatvorenike su često selili, pogotovo kada bi dolazili zvaničnici iz Crvenog krsta. One koji su ostajali, koji su bili zdraviji, terali su da govore kako im je lepo. U Splitu su čak govorili da zatvorenicima prikazuju pozorišne predstave.

Predsednica Centra, koja je nedavno posetila Beograd, kaže da, iako se zna ko je komandovao logorima, i šta se događalo u njima, hrvatsko pravosuđe gotovo da ništa ne preduzima protiv odgovornih. Tako je, prema njenim rečima, opšte poznato da su zatvorenike premeštali Mihail Budimir, Željko Maglov i Mate Laušić.

– On je bio na vrhu ove grupe devedesetih godina, a i danas je na visokom položaju u policiji. Iako 10 godina insistiramo da se protiv njega pokrene postupak, on nikada nije bio čak ni osumnjičen. Bez obzira što znamo za mnoga zatvaranja u Lori, do sada su procesuirana samo dva ubistva Srba. A kazne su bile sramotne! zaključila je Semina Lončar.

Streljana se „obesila“

Broj Srba stradalih u Dalmaciji, Centar za razvoj demokratije još nije utvrdio. U tome im posebno odmažu podaci u kojima najčešće ne piše uzrok nečije smrti.

– Gotovo da se svuda navodi da je neko umro prirodnom smrću, ili da je poginuo u borbama. Tako se za jednu staricu od 85 godina, iz sela Mažibrade, na kojoj je pronađeno 16 prostrelnih rana, tvrdilo da se obesila!

Tuđman i Šeks

U podacima Centra za razvoj demokratije nalaze se imena Miroslava Tuđmana, sina Franje Tumana, i Vladimira Šeksa, visokog političkog funkcionera u Hrvatskoj, kao odgovoran za ratne zločine.

– Oni su pravi krivci za ono što se dogodilo u Paulin Dvoru, jer su premeštali zatvorenike, a nisu nikada procesuirani – optužuje Semina Lončar.

(Pripremio: I. B. Intermagazin)

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Što se čuditi Hrvatima kad Srbi ne cijene svoje žrtve niti traže da se procesuiraju zločini,ali najgore u svemu je što srpsko pravosuđe oslobodi svakog zločinca koji je učinio zločin nad Srbima-eto danas oslobodiše Iliju Jurišića,sad za koji dan očekujem tužbu od njega da mu se isplati odšteta za pretrpljene duševne boli,…eh Srbijo nikad bjednija nisi bila-nisi više ni na koljenima već puziš…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: