Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Podsećanja: Srbima u Dalmaciji otsecali glave

Datum objave: subota, 5 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

oluja19955_zps95e5dd58(E. R. Iz Večernjih novosti, Beograd, 19. april 2006. godine, autora.)

U Dalmaciji je za vreme rata ritualno ubijeno 970 Srba. U dve, tri grobnice kod Knina pronađeno 426 tela, koja su na čudan način nestala – kaže predsednica splitskog Centra za razvoj demokratije.

Procene Centra pokazuju da je kroz dalmatinske logore prošlo oko 10.000 Srba. Najveći zločini dogodili su se u ratnoj luci Lora gde je bilo zlostavljano oko hiljadu ljudi, u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku, u Gospiću.

Rasvetljena je sudbina tek šačice nestalih, ali će Hrvatska, kako tvrdi Semira Lončar, još morati da se suoči sa masovnim grobnicama i ritualnim ubistvima Srba.

Selo Islam Grčki. Opština Bukovič kod Benkovca. April 1991.
– Četrdesetak Srba se vraćalo sa posla. Nikad nisu stigli kućama. Posle nekog vremena njihova tela su pronađena na jednoj livadi. Glave su im bile na jednoj strani, a trupovi dvadesetak metara dalje – svedoči za Novosti Semina Lončar.

Ona tvrdi da je Islam Grčki bilo samo jedno od 14 srpskih sela u okolini Šibenika i Splita čiji su meštani ritualno ubijeni. Isto se ponovilo u Kuščićima, Bukoviču, Smoljčićima… Do sada je zabeleženo 970 ovako mučki ubijenih ljudi.

Naredba: Kolji!

Još dok se „Oluja“ nije zaustavila 1995, u Drvaru se vodila akcija pod šifrom „Kolji sve što se kreće!“ Koliko je stradalo nehrvata, još je tajna.

– Za to smo saznali od hrvatskog vojnika koji je tada bio regrut. A borio se u prvim redovima. Savest mu nije dala mira.

U selima i zaseocima okolo Knina i Benkovca pronađeno je, kako tvrdi Lončar, nekoliko masovnih grobnica. Svaka od njih bila je obeležena kao jedno grobno mesto u kojoj je sahranjena samo jedna nepoznata osoba. Međutim, kada su počela iskopavanja, prizori su bili stravični – u jednoj grobnici pronađeno je 60 tela osoba koje su bile stare između 60 i 80 godina. Nedaleko odatle pronađeno je sedam tela u jednoj grobnici za koja se sumnja da su bila premeštena.

– Najneverovatniji je slučaj kada je u dve, tri grobnice pronađeno 426 tela. Međutim, kada je to objavljeno u medijima, sva su nestala za jednu noć. Bez traga. Ako nemate telo, to znači da nemate ni zločin.

Spisak zločina u kojima su stradali Srbi ovde se nikako ne završava. Sudbina mnogih koji su bili zatvarani u logorima, nije poznata. Kako tvrdi Semina, veliki broj je onih koji su mučki ubijeni. Neki od njih korišćeni su za žive štitove u borbama, dok su drugi, uglavnom seljani, hapšeni zbog razmena.

Logori smrti

– Bilo je mnogo mobilnih logora, uglavnom u mesnim zajednicama i selima. Zatvorenike su često selili, pogotovo kada bi dolazili zvaničnici iz Crvenog krsta. One koji su ostajali, koji su bili zdraviji, terali su da govore kako im je lepo. U Splitu su čak govorili da zatvorenicima prikazuju pozorišne predstave.

Predsednica Centra, koja je nedavno posetila Beograd, kaže da, iako se zna ko je komandovao logorima, i šta se događalo u njima, hrvatsko pravosuđe gotovo da ništa ne preduzima protiv odgovornih. Tako je, prema njenim rečima, opšte poznato da su zatvorenike premeštali Mihail Budimir, Željko Maglov i Mate Laušić.

– On je bio na vrhu ove grupe devedesetih godina, a i danas je na visokom položaju u policiji. Iako 10 godina insistiramo da se protiv njega pokrene postupak, on nikada nije bio čak ni osumnjičen. Bez obzira što znamo za mnoga zatvaranja u Lori, do sada su procesuirana samo dva ubistva Srba. A kazne su bile sramotne! zaključila je Semina Lončar.

Streljana se “obesila”

Broj Srba stradalih u Dalmaciji, Centar za razvoj demokratije još nije utvrdio. U tome im posebno odmažu podaci u kojima najčešće ne piše uzrok nečije smrti.

– Gotovo da se svuda navodi da je neko umro prirodnom smrću, ili da je poginuo u borbama. Tako se za jednu staricu od 85 godina, iz sela Mažibrade, na kojoj je pronađeno 16 prostrelnih rana, tvrdilo da se obesila!

Tuđman i Šeks

U podacima Centra za razvoj demokratije nalaze se imena Miroslava Tuđmana, sina Franje Tumana, i Vladimira Šeksa, visokog političkog funkcionera u Hrvatskoj, kao odgovoran za ratne zločine.

– Oni su pravi krivci za ono što se dogodilo u Paulin Dvoru, jer su premeštali zatvorenike, a nisu nikada procesuirani – optužuje Semina Lončar.

(Pripremio: I. B. Intermagazin)

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Podsećanja: Srbima u Dalmaciji otsecali glave“

mila kaže:

Što se čuditi Hrvatima kad Srbi ne cijene svoje žrtve niti traže da se procesuiraju zločini,ali najgore u svemu je što srpsko pravosuđe oslobodi svakog zločinca koji je učinio zločin nad Srbima-eto danas oslobodiše Iliju Jurišića,sad za koji dan očekujem tužbu od njega da mu se isplati odšteta za pretrpljene duševne boli,…eh Srbijo nikad bjednija nisi bila-nisi više ni na koljenima već puziš…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top