fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Podrška SANU profesorki Radojević kojoj osporavaju napredovanje

Odeljenje istorijskih nauka SANU podržalo je profesorku Miru Radojević sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta kojoj, kako kažu, pojedinci sa matičnog fakulteta pokušavaju da ospore unapređenje u zvanje redovnog profesora.

SANU (Foto A. Vasiljević)
SANU (Foto A. Vasiljević)

Iz SANU navode da se time dovode u pitanje i njen ostanak na fakultetu, te smatraju da je to nedopustivo za rad Filozofskog fakulteta, kao i bilo koje druge visokoškolske ustanove.

„Velika je šteta već učinjena, a na odgovornima je da postojeću situaciju razreše kako bi ona bila bar umanjena”, navodi se u saopštenju članovu Odeljenje istarijskih nauka SANU.

Dodaju da je sticanje zvanja redovnog profesora kod Mire Radojević zasluženo i nesporno, te da zbog tog osporavanja najširi stručni i naučni krugovi „izražavaju čuđenje i zgražavanje”.

Podsećaju da je prof. Radojević dopisni član SANU, autor sedam knjiga, od kojih su dve napisane u koautorstvu, da je napisala više od 100 naučnih radova i udžbenik iz istorije za četvrti razred gimnazije.

Učestvovala je na više od 50 naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, bila gostujući predavač na Masarikovom univerzitetu u Brnu, Istorijskom fakultetu u Kursku, predavala na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, sarađivala sa brojnim kolegama iz Evrope.

Navode i da je predsednik UO Arhiva Jugoslavije, član Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i Uređivačkog odbora Srpskog biografskog rečnika, član redakcije Zbornika Matice srpske za istoriju, prenosi Tanjug.

Zatim rukovodilac Centra za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta, saradnik brojnih naučnih časopisa.

Dobitnik je nagrade „Ilarion Ruvarac” koji dodeljuje Matica srpska, plakete Kolarčeve narodne zadužbine u posebnog priznanja za doprinos nauci na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Najveće priznanje dobila je od svojih studenata koji su je kao jednog od omiljenih profesora odabrali za mentora 172 diplomska rada, 64 završna master rada i 12 doktorskih disertacija.

„Uprkos ovim pokazateljima na Odeljenju za istoriju je od strane jedne grupe nastavnika izložena višegodišnjim pritiscima i progonu izazvanih prevashodno doslednim otporom koji pruža sve radikalnijem narušavanju akademskih vrednosti i merila”, navode iz SANU.

Dodaju da se zlonamernim optužbama ometa njeno unapređenje u zvanje redovnog profesora još od oktobra prošle godine. Da se neutemeljenim i nestatutarnim prigovorima na pozitivan referat stavljaju proceduralne prepreke, a da je uprava fakulteta nespremna da je zaštiti od takvog nekolegijalnog odnosa.

„U pitanje se čak dovodi i njen dalji ostanak na fakultetu”, zaključuju iz SANU.

Javnu podršku vanrednom profesoru Miri Radojević dalo je 14 članova Odeljenja istorijskih nauka SANU među kojima su Vasilije Krestić, Desanka Kovačević Kojić, Gojko Subotić.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: