fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PODRŠKA INICIJATIVI GRADSKE ORGANIZACIJE IZ BANjALUKE

srna

SARAJEVO, (SRNA) – Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo podržava inicijativu Gradske organizacije iz Banjaluke da zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba u BiH bude prekinuta svaka saradnja sa Međunarodnom komisijom za traženje nestalih lica (ICMP) i da se srpski predstavnici povuku iz Instituta za nestala lica BiH, rekao je Srni predsjednik Organizacije u Istočnom Sarajevu Mirko Vranić.

„Uvažavam predsjednika Gradske organizacije Banjaluka Stanislava Brkića kao jednog od najtrezvenijih ljudi koji se ovom tematikom bave. Predstavnici ICMP-a nedavno su nas u Kulturnom centru Istočno Sarajevo ismijavali i omalovažavali, a još od Instituta nemamo nikavih podataka o nestalim u BiH. Nema Centralne evidencije nestalih, što je najveći problem, a nema je da se ne bi znalo koliko je Bošnjaka stradalo u Srebrenici i Srba u Sarajevu i u drugim mjestima“, istakao je Vranić.

Međunarodni faktori koji su uključeni u traženje nestalih „činioci su najvećeg zla za srpski narod“, rekao je Vranić, navodeći da će se ICMP tokom 2013. godine povući i ostaviti Institutu „u amanet da radi šta hoće“.

Član Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Dušan Šehovac rekao je Srni da neće podnijeti ostavku, odnosno da će to učiniti samo u slučaju da ne uspije ispuniti ili ako neko spriječi da se ispune konkretni prijedlozi Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

„Neka predlože nešto konkretno, pa ako ja to neću ili ne mogu uraditi onda ću dati ostavku“, rekao je Šehovac.

Predsjednik Udruženja nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da sa Republičkom organizacijom o ovom pitanju ima drugačiji stav, navodeći da srpski predstavnici u Institutu i ICMP-u treba da nastave rad.

Gradska organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka pokrenula je inicijativu da, zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba u BiH, bude prekinuta svaka saradnja sa ICMP-om, da se srpski predstavnici povuku iz Instituta za nestala lica BiH i pokrene krivična prijava protiv direktorke ICMP-a Ketrin Bomberger.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: