fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podmuklo ubili 24 vojnika

Na insistiranje Udruženja boraca ratova od 1990. godine Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore započelo je istragu protiv više nekadašnjih hrvatskih paravojnih komandanata, civilnih rukovodilaca i aktivista, jer postoje nepobitni dokazi da su počinili ratne zločine, odnosno ubili 24 pripadnika tadašnje Jugoslovenske Narodne Armije i više od 40 ih ranili.

Istraga o ubijenim vojnicima je još u toku Foto: pixabay.com
Istraga o ubijenim vojnicima je još u toku
Foto: pixabay.com

Za podmukle zasede na Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu, kako se naglašava u prijavi Udruženja, direktno su odgovorni Marko Mujan, komandant teritorijalne odbrane Korčule i, sada već pokojni, Nijaz Batlak „bivši ustaški jurišnik Pavelićeve NDH“ iz Zvekovice kod Cavtata.

Njima i njihovim pobunjeničkim grupama veliku pomoć su pružali Konavljanin, predsednik Opštinskog odbora HDZ, Luka Korda i njegov brat Đuro, kao i čelnici Dubrovnika Željko Šakić i Petar Poljanić.

Čelni čovek ovog udruženja Radan Nikolić ne gaji mnogo nade da će ova gorka istina izaći na videlo i pravda konačno stići krivce, već će možda i ova prijava doživeti sudbinu one za zločine u splitskoj Lori, ali ni on ni saborci stradalih u ovim zločinima nikad se neće pomiriti s nepravdom niti prihvatiti nakaradni sporazum crnogorske vlasti sa Hrvatskom.

– Crna Gora je diskriminisala svoje žrtve. Imaju dogovor sa Hrvatskom da ratni zločini nad našim državljanima ne postoje. U ovom slučaju jasni su detalji zločina, znaju se i akteri, samo je potrebno aktivirati predmet. Crnogorsko tužilaštvo, međutim, u ovakvim slučajevima kolegama iz Hrvatske služi samo kao servis, pa ne možemo ni očekivati da se nešto reši – veli gnevno Nikolić, aludirajući na hapšenja i brze isporuke pojedinih srpskih oficira i drugih koje Hrvatska potražuje zbog navodnih zločina.

Autor: B. Simović

Izvor: Vesti online

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: