fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podići spomenik ubijenoj djeci Kozare

Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke zalaže se da na području Kozare bude podignuto centralno spomen-obilježje u znak sjećanja na 11.700 ubijene srpske djece sa Kozare u Drugom svjetskom ratu, izjavila je predsjednik ovog Udruženja Dobrila Kukolj.

Dobrila Kukolj (Foto:focus.ba) -

Dobrila Kukolj (Foto:focus.ba)

– Udruženje apeluje da vlasti Republike Srpske i resorno ministarstvo pokrenu inicijativu da na platou Kozare bude podignut centralni spomenik ubijenoj djeci sa Kozare – rekla je Kukoljeva Srni.

Ona je poručila da se više nikome nikada u svijetu ne smiju ponoviti zlo i stravični zločini koje su ustaše počinile za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u Drugom svjetskom ratu nad Srbima, Jevrejima i Romima.

– Ne smije se više nikada desiti da se noževima i maljevima ubijaju nevina djeca, niti ljudi bilo koje vjeroispovijesti i rase – istakla je Kukoljeva.

Ona smatra da bi mladi u školama trebalo mnogo više da se upoznaju o zločinima počinjenim nad Srbima za vrijeme NDH, kao i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Ona je najavila da će delegacija Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke u subotu, 8. juna, prisustvovati služenju parastosa i manifestaciji „Školski spomen-čas“ kod spomenika „Ranjena ptica“ u Gornjim Podgradcima.

Dobrila Kukolj, koja je preživjela strahote Jasenovca, kaže da „Ranjena ptica“ treba da bude opomena da se nikad ne ponovi golgota koju su doživjeli stanovnici Kozare.

Spomenik „Ranjena ptica“ napravljen je 1983. godine od starog oružja sakupljenog na Kozari, a izradio ga je skulptor Tone Svetina.

Pretpostavlja se da je u zbjegovima sa Kozare u julu 1942. godine otjerano oko 80.000 stanovnika, među kojima je bilo više od 25.000 djece.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: