Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Podići spomen-obilježje za sve stradale učenike u proteklom ratu

Učenici osnovnih škola sa područja Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže prisustvovali su danas na groblju u Miljevićima pomenu za djevojčice Milicu Lalović i Natašu Učur koje su ubijene snajperskim hicima u sarajevskom naselju Grbavica 1995. godine.

Učenici osnovnih škola sa područja Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže prisustvovali su danas na groblju u Miljevićima pomenu za djevojčice Milicu Lalović i Natašu Učur koje su ubijene snajperskim hicima u sarajevskom naselju Grbavica 1995. godine.
Istočno Sarajevo – sjećanje Foto: SRNA

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Danijela Mrda rekla je da će OŠ “Sveti Sava”, na inicijativu nastavnika i učenika, podići spomen-obilježje u dvorištu ove škole za sve stradale učenike u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ona je istakla u obraćanju okupljenima da rat pokazuje najgore naličje čovjeka, a da je najteže kada stradaju djeca.

“Ova djeca nisu bila kriva nizašta. One su igrale lastiša za vrijeme potpisanog primirja 1995. godine, vjerujući u dobro nas odraslih i da će taj dan moći da izađu iz zatvorenih stanova da se igraju, kao sva normalna djeca. Dva snajperska hica direktno u glavu pokosili su ta dva života”, rekla je Mrda nakon pomena kojem su prisustvovali učenici starijih razreda osnovnih škola “Sveti Sava”, “Jovan Dučić” i “Petar Petrović Njegoš” sa svojim vjeroučiteljima.

Ona je poručila okupljenim učenicima da im odrasli ostavljaju u nasljeđe da čuvaju i njeguju uspomenu na dječake i djevojčice iz Istočnog Sarajeva i Republike Srpske koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, ističući da se te žrtve nikada ne smiju zaboraviti.

I direktori škola “Jovan Dučić” Milenko Kubatlija i “Petar Petrović Njegoš” Zdenka Perendija saglasni su da je današnje prisustvo djece pomenu stradalim djevojčicama značajno za učenike, jer je dužnost i obaveza mladih da se sjete ovih djevojčica, ali i ostalih nedužno stradalih i da poštuju njihovu žrtvu.

“Ovim dolaskom na groblje želimo da poručimo našim učenicima i drugoj djeci da ne smijemo zaboraviti stradanje naše djece i boraca, graditelja Republike Srpske”, istakla je Perendija.

Ona je naglasila da o ovome treba učiti djecu i na časovima istorije i srpskog jezika.

“Potrebno je više pažnje da posvetimo istorijskom sjećanju i da pričamo o žrtvama i njihovom značaju. Moramo i da odlazimo u Prebilovce, Gradinu i obilježavamo dan stradanja Srba na Drini”, dodala je Perendija.

Prota Vojislav Čarkić, koji je bio vjeroučitelj Milici Lalović i Nataši Učur, prisjetio se dana njihovog stradanja, te dodao da se u ratu ginulo najviše tokom primirja, jer su ljudi tada bili opušteni, nisu pazili.

Hicima ispaljenim iz snajpera iz dijela Sarajeva pod muslimanskom kontrolom prije 23 godine ubijene su srpske djevojčice Milica Lalović i Nataša Učur u sarajevskom naselju Grbavica.

Niko nije odgovarao za taj zločin, kao ni za mnoga druga ubistva srpskih civila.

Snajperista sa zgrade “Lorisa” na tadašnjem Trgu Pere Kosorića, a sada Trgu heroja, ubio je 11. marta 1995. godine desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su se igrale lastiša u Ulici Rave Jankovića, ispred zgrade na broju 59, u naselju koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Godišnjica ubistva srpskih djevojčica na Grbavici

Sećanje na ubistvo srpskih devojčica u Sarajevu (foto)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: