Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pod led bacili 6.000 ljudi

curug.jpg

ČURUG – U Čurugu je juče održan parastos povodom 70 godina od Racije, u kojoj su 1942. godine mađarski fašisti ubili nekoliko hiljada Srba, Jevreja i Roma u 14 vojvođanskih sela u okolini Novog Sada.

Parastos žrtvama Racije služio je episkop bački Irinej, uz sasluženje sedam episkopa SPC, a komemoraciji su prisustvovali i Oskar Nikovic, ambasador Mađarske u našoj zemlji, Šandor Egereši, predsednik pokrajinske skupštine, Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Vlade Vojvodine i gotovo svi punoletni meštani Čuruga. Posle pomena, položeni su venci u zgradi Topalovog magacina, budućeg Muzeja žrtava Racije u Čurugu, u kojem je svojevremeno ubijeno više od 500 nevinih ljudi svih uzrasta. Prema podacima Memorijalnog društva „Racija 1942.“ u Čurugu i Žablju je pobijeno najmanje 6.000 žitelja.

– Na minus 30, zlikovci su pre sedam decenija u Čurugu i Žablju počeli ono što su nazvali „Racijom“. Pobili su najuglednije ljude, a naredne dve sedmice počinili grdna zverstva u celoj Šajkaškoj oblasti. Iskorenili su svu inteligenciju Šajkaške, mnoštvo imućnih seljaka i mnoštvo dece. Zbog tog mnoštva bačenih pod led Tise, ta reka je, po rečima jedinog preživelog Pavla Dožića, od 15 čuruških sveštenika, postala „kosturnica Bačka“- kaže istoričar Aleksandar Veljić, istraživač događaja u Racije, dodajući da je istina izašla na videlo zahvuljujući pojedincima koji o zločinu nisu želeli da ćute.

– Tužna prošlost ne sme da se zaboravi i ona treba da bude opomena narednim generacijama da se zločini ne smeju ponoviti. Ne postoji kolektivna, već samo individualna krivica, i svako ima pravo na rehabilitaciju, jer je to u interesu ne samo onih kojih su lažno optuženi, već i onih koji su nastradali u raciji – izjavio je Šandor Egereši, predsednik Skupštine Vojvodine.

S. Kostić

Izvor: pravda.rs

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: