fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Почело суђење за убиство дјечака Слободана Стојановића

Пред Судом БиХ данас је читањем оптужнице почео главни претрес на суђењу Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за свирепо убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године на подручју Зворника.

Елфета Весели изручена БиХ Фото: СРНА
Елфета Весели изручена БиХ Фото: СРНА

У оптужници, коју заступа тужилац Мирослав Јањић, наведено је да су другооптужена Елфета Весели, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ 1992. године у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице у општини Зворник на најсвирепији начин убила дванаестогодишњег дјечака српске националности. Јањић је, образлажући оптужницу, навео да је Веселијева на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је док је био на бициклу пришла с леђа и заклала га. Оптужени Халиловић је као надређени Веселијевој и њеним саборцима, видио да је она убила дјечака.

Испитујући првог свједока на овом суђењу Ђевада Ходића, Јањић је све вријеме инсистирао да докаже да овај свједок данас у судници не говори онако како је дао раније исказе истражиоцима Агенције за истраге и заштиту или у Тужилаштву, него да даје контрадикторне изјаве или да се, једноставно, не сјећа многих ствари. Ходић је у судници препознао првооптуженог Халиловића, али не и другооптужену Веселијеву.

Одговарајући на питања тужиоца, рекао је да је у Новом Селу и Каменици виђао дјечека, али да му се више не сјећа имена. Признао да је дјечака једном приликом видио у некој кући у Новом Селу црвеног у лицу како го до појаса, са модрицама и огреботинама на грудима и стомаку, стоји пред Кибетом, неком женом, можда и Веселијевом, те и извјесним Гуменим, Зенгом и другим униформисаним лицима. Према његовим ријечима, од сабораца је чуо разне приче, међу којима је и да је дјечак шпијун српске стране и да га зато саслушавају, као и да није био очевидац тог убиства.

Тужилац Јањић најавио је да ће током суђења бити саслушано 25 свједока и један судски вјештак, као и заштићени свједок под псеудонимом „С1“ који ће свједочити путем видео-линка, те да ће тужилаштво презентовати суду 19 материјалних доказа. Лејла Човић, бранилац првооптуженог Халиловића, рекла је да ће тужба имати проблем да докаже наводе из оптужнице, јер наводно нема валидне и поуздане доказе, док је бранилац другооптужене Мирна Делалић навела да докази оптужбе не потврђују наводе оптужнице и да ће одбрана доказати супротно, а оспорила је и кредибилитет свједока одбране.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Потресна прича: Слободан Стојановић – дете мученик | Јадовно …

Правда за Слободана | Јадовно 1941.

Албанка није једина осумњичена за убиство дечака | Јадовно …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: