fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počelo snimanje filma o herojima sa Košara (VIDEO)

Radio-televizija Srbije u koprodukciji s Ministarstvom odbrane i Vojnofilmskim centrom „Zastava film“ počela je snimanje dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine.

Film će biti emitovan na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja kao zahvalnost svima koji su štitili granicu otadžbine tokom 1999. godine, ali i počast onima koji su dali živote za odbranu zemlje.

U dokumentarno-igrani filmu koji se snima u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije, hronološki će biti ispraćena dešavanja od napada na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine, uz osvrt na događaje na Kosovu i Metohiji koji su im prethodili godinu dana ranije, pa sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma juna 1999. godine.

U borbama protiv pripadnika OVK i albanske vojske, koje je podržala NATO avijacija, život je izgubilo 108 pripadnika jugoslovenske armije.

Na liniji fronta od nekoliko kilometara duž granice, naši vojnici uspjeli su da zaustave neprijatelja i spriječe prodor na Kosovo i Metohiju.

Autorka Slađana Zarić je navela i da je do sada razgovarala sa 70 učesnika borbi – na osnovu svjedočenja nekadašnjih vojnika, oficira, medicinskog osoblja, kao i snimatelja i novinara, biće snimljene rekonstrukcija i dramatizacija pojedinih događaja kako bi se, uz arhivski materijal, prikazali događaji od 9. aprila do 14. juna 1999. godine.

Očekuje da film bude prikazan na 20. godišnjicu NATO bombardovanja.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da je bitka na Košarama i Paštriku „najhrabrije i najlepše lice naše vojske“.

„Najtragičnije mjesto, mjesto istine i mjesto gdje se pokazalo da upornost, tvrdoglavost, žilavost i veština naše vojske nemaju premca“, ocijenio je Vulin.

Prema njegovim riječima, vojnici koji su učestvovali u borbama na Košarama i Paštriku 1999. pokazali su veliku hrabrost, a ta bitka je „decenijama kasnije pokazala veliki kukavičluk i sramotu naših političara“ koji su o tome ćutali skoro 20 godina.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Dokumentarni film “Dosije Košare 1999.“ (VIDEO)

Heroji Bitke za Košare | Jadovno 1941.

Košare 30.09.1998. godine | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: