Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počelo ponovljeno suđenje za ratni zločin kod Zagreba

Suđenje za ratni zločin kod Zagreba

ZAGREB – Pred Županijskim sudom u Zagrebu počelo je ponovljeno suđenje petorici bivših hrvatskih vojnika za ratni zločin protiv pripadnika JNA i civila srpske nacionalnosti u bivšoj raketnoj bazi JNA, u Kerestincu kod Zagreba.
Bivši komandant logora Stjepan Klarić i njemu četvorica podređenih ponovo su odbacili odgovornost za fizičko i seksualno zlostavljanje 34 ratna zarobljenika, među njima i jedne trudnice, od kraja 1991. do maja 1992, javlja Beta.
Suđenje se ponavlja pošto je Vrhovni sud ukinuo prvopstepenu presudu kojom su 2012. svi osuđeni proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne od jedne do tri i po godine.

Kao razlog za ukidanje presude navedeno je da Sud pogrešno utvrdio da su se zločini dogodili tokom unutrašnjeg sukoba, umesto agresije na Hrvatsku.

Bivši zapovednik takozvanog Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu kod Zagreba Stjepan Klarić i četvorica njemu podređenih vojnika, prema optužnici, terete se za teško psihičko i fizičko zlostavljanje pripadnika JNA i civila srpske nacionalnosti, među kojima i žena, uglavnom uhapšenih u okolini Zagreba i Siska.

Optuženi su da su od decembra 1991. do maja 1992. najpre u Zagrebu, a potom u logoru Kerestinec, počinili ratni zločin nad 34 ratna zarobljenika kojima su nanesene velike patnje i povrede telesnog integriteta i zdravlja.

Prema optužnici, mučenja su počela u tadašnjem vojnom zatvoru u Zagrebu, a žtrve su potom odvedene u bivšu raketnu bazu JNA u Kerestincu gde su premlaćivani, mučeni elektrošokovima, ali i seksulano zlostavljani. Među njima je, prema navodima tužilaštva, bilo i desetak žena, od kojih je jedna u logor dovedena trudna, ali je od posledica zlostavljanja pobacila.

Ovaj slučaj je otvoren pošto je jedan bivši pripadnik JNA nepoznate počinitelje optužio za ubijanja i mučenje ratnih zarobljenika u Kerestincu.

Petorica optuženih uhapšeni su krajem novembra 2010, a optužnica je podignuta posle jednogodišnje istrage.

Svi optuženi su odbacili krivicu, a njihova odbrana je tokom suđenja tvrdila da su zarobljenike ispitivali agenti Sigurnosno informativne službe, na čijem je čelu bio Josip Perković, koji je, prema tim tvrdnjama, takođe dolazio u logor.

Perković je na suđenju negirao te tvrdnje, ali je potvrdio da je postojala tzv. crna soba za mučenje, u kojoj su, posle prigovora Međunarodnog crvenom krsta, pronađene sprave za mučenje.

Izvor: SRPSKI NARODNI FORUM

 

Vezane vijesti:

Suđenje za zločine u Kerestincu – Jadovno 1941.

Hrvatske sudije su Tuđmanovi borci – Jadovno 1941.

licemjerna izjava pomoćnika hrvatskog … – Jadovno 1941.

Skandalozna presuda za monstruozna … – Jadovno 1941.

Genocid nad Srbima u Hrvatskoj počeo „Otkosom“ novembra 1991 …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: