fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Počelo novo suđenje Branimiru Glavašu i saradnicima

Na ponovljenom suđenju za ratni zločin nad osiječkim Srbima u slučajevima „garaža“ i „selotejp“, Branimir Glavaš i saoptuženi, odbacili su opužbe koje im se stavljaju na teret

Pixsell
Pixsell

Na ponovljenom suđenju za ratni zločin nad osiječkim Srbima u slučajevima „garaža“ i „selotejp“, bivšihrvatskih general i aktuelni političar, Branimir Glavaš i saoptuženi, odbacili su opužbe koje im se stavljaju na teret.

Suđenje Glavašu i saoptuženima za ratni zločin ponavlja se nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću pravosnažnu presudu.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice nakon čega su se Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić izjasnili da nisu krivi za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubistva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, preneo je portal Index.hr.

Tužilaštvo je najavilo da će dokazati krivcu optuženih koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protivno međunarodnom pravu.

Glavašev advokat Dražen Matijević tvrdi da optužnica ima problema jer se poziva na Ženevsku konvenciju o zaštiti civilnih osoba iako su sve žrtve hrvatski državljani pa na njih treba primenjivati hrvatski pravni poredak.

Problem je takođe, doodao je, što se optužnica poziva i na drugi dopunski protokol koji se ne odnosi na međunarodne ratne sukobe, rekao je advokat.

Glavašava obrana zatražila je takođe da se iz spisa izdvoje nezakoniti dokazi, odnosno iskaz krunskog svedoka Fehira i zapisnik s ispitivanja Getoš Magdić.

Ostale obrane su se pridružile Glavaševoj i najavili da će dokazati nevinost svojih branjenika.

Na ponovljenom postupku, prvostupani sud ponovno bi trebalo da izvede sve dokaze, a po potrebi i druge dokaze koje predlože državni tužioci i optuženici, a zatim otkloni nedostatke na koje mu je ukazao Vrhovni sud, vodeći pri tome računa o sadržaju odluke Ustavnog suda.

Suđenje se ponavlja više od osam godina nakon što su Glavaš i ostali proglašeni krivima i kažnjeni na zatvorske kazne od pet do deset godina koje im je u pravosnažnoj presudi 2010. smanjio Vrhovni sud.

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. kada je od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Na prvom suđenju koje je trajalo od 2007. do 2009. ispitano je 120 svedoka

Vrhovni sud je potom 28. jula 2016. ukinuo prvostupenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Na prvom suđenju koje je trajalo je od oktobra 2007. do aprila 2009. ispitano je 120 svedoka.

Glavaš se na meti istrage našao u julu 2005. kada je tužilaštvo potvrdilo da poseduje službene izjave o ubistvima osiječkih civila 1991. i 1992.

Optužnica u slučaju „selotejp“ kojom su Glavaš i ostali optuženi za ubistvo 10 osoba i jedan pokušaj ubistva podignuta je u aprilu 2007., dok je mesec kasnije optužnica protiv Glavaša podignuta i u slučaju „garaža“ u kojem ga po zapovednoj odgovornosti terete da je naredio zlostavljanja u garažama Sekretarijata za narodnu obranu.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Glavašu | Jadovno 1941.

Jović – „Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“. | Jadovno 1941.

Glavaš i ostali traže ukidanje presude za zločine nad Srbima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: