Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POBOLjŠAN POLOŽAJ ŽENA ŽRTAVA RATA

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić ocijenila je danas da je u posljedih pet godina unaprijeđen položaj članova tog udruženja.

Ona je nakon okruglog stola o temi „Položaj žena žrtava rata Republike Srpske – danas“ rekla novinarima da je udruženje do prije pet godina bilo „klinički mrtvo“ jer su svi znali da postoje, ali niko nije radio na rješavanju njihovih problema.

Božica Živković Rajilić Foto: RTRS

„U međuvremenu smo postali vrlo prepoznatljiva kategorija u Srpskoj, ali i na Balkanu. Imamo status udruženja od javnog interesa i zakon kojim nas je priznala Republika Srpska“, navela je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, Zakonom o zaštiti žrtava ratne torture Republika Srpska je ispravila sve grijehe prema ovoj populaciji za protekle dvije decenije.

„Nemamo nekih većih problema, oni se uglavnom javljaju prilikom predavljanja papirologije za ostvarivanje prava i dobijanje statusa“, kaže Rajilićeva.

Ona je navela da je današnji okrugli sto dobra prilika da se članovi Udruženja upoznaju o načinima ostvarivanja prava.

„Počela su stizati i prva pozitivna rješenja proizašla iz novog zakona koji je stupio na snagu 5. oktobra, što je dokaz da se prava mogu jednostavno i lako ostvariti, bez izlaska na ljekarske komisije“, navela je Rajilićeva.

Ona je pojasnila da žrtve imaju pravo na materijalno primanje od najmanje 135 KM mjesečno, besplatne participacije i rehabilitacije, besplatnu pravnu pomoć, te mnoge druge prednosti.

Rajilićeva je napomenula da Udruženje ima oko 700 članica.

Na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici srodnih organizacija proizašlih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavnici institucija Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Razgovarano o donošenju Zakona o ženama žrtvama torture 

Rajilić: Usvojiti zakon o ženama žrtvama torture | Jadovno …

Rajilić: Očekujemo status udruženja od javnog interesa

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: