Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Po svaku cijenu odbraniti ćirilicu

Datum objave: petak, 28 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović rekao je u Beču, na otvaranju “Srpskih dana kulture”, da Srbi moraju po svaku cijenu da odbrane ćirilicu jer je ona u ovom trenutku ugroženija nego ikada.

Aleksandar Gajović

Gajović je sinoć na skupu u organizaciji bečkog udruženja “Fokus” ocijenio da je dva vijeka od “Srpskog rječnika” Vuka Karadžića u ovom trenutku ćirilica ugroženija nego ikada.

“Naša sveta, ali ne i nemoguća misija jeste da je po svaku cenu odbranimo. Svakodnevna upotreba latinice postala je predominantna. Ćirilica je, u stvari, živa i aktuelna koliko se koristi, a to je za sada nedovoljno. Ona se žilavo povija i srećom ne predaje pred naletom aktuelnog vremena međunarodnog pritiska, razvojem tehnologije i novim vidovima komunikacije”, rekao je Gajović.

On je napomenuo da se ne zalaže za to da se nametne ćirilica u odnosu na latinicu, već da je potrebno da se sačuva od zaborava i nestanka, prenijeli su beogradski mediji.

“U ovom trenutku, ako prenebregnemo tabloidizaciju, trivijalnost rijaliti programa i kontaminiranost pojedinih medija koji našu kulturu ugrožavaju, najvažniji je zadatak da se bavimo kulturom, da je podržavamo i literaturu i jezik Srbije negujemo. Tu i takvu tradiciju moramo stalno negovati kako u Srbiji, tako i izvan nje”, poručio je Gajović.

On je podsjetio da se u Zakonu o javnom informisanju i medijima navodi da je javni interes informisanje na srpskom jeziku svih koji žive na teritoriji Srbije.

Gajović je naglasio da je baš zato jezička politika, kao i ona druga, važna za opstanak i dalji razvoj svakog društva, a danas pogotovo srpskog.

“Uvek kada o njoj govorim upitam se šta to fali našoj ćirilici. Rekao bih ništa, izuzev sopstvenog samopoštovanja, nacionalne kulturne svesti i svesti prema našem tradicionalnom pismu”, rekao je Gajović.

On je istakao da za njega nema dileme da je vraćanje digniteta ćirilici vraćenje poštovanja srpskom jeziku, iznad svega srpskoj kulturi i njenoj baštini, kao objedinjavajućem faktoru građana Srbije bez obzira gdje se zatekli, živjeli i radili.

Gajović je ohrabrio pripadnike srpskog naroda u dijaspori da rade na unapređenju kulturnog i zdravog srpskog ambijenta u Beču i Austriji.

“Predsednik Srbije, premijerka i ministar kulture neprestano rade na unapređivanju tekovina srpske kulture, jezika i pisma, koje su biće svih nas. Kultura je najvažnija tekovina koja pokriva najšire oblasti naših života, i koja je prisutna koliko postoji srpski rod”, naglasio je Gajović.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top