fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПО ПРАВДУ И ДО СТРАЗБУРА

dobrovoljacka.jpgБАЊАЛУКА, /СРНА/ – Борачка организација Републике Српске /БОРС/ очекује да предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ и главни тужилац Тужилаштва БиХ у разумном року одговоре на питања о моралном и професионалном кредибилитету поступајућег тужиоца у предмету „Добровољачка“ или ће се обратити највишим правним институцијама у Европи.

БОРС у допису, који је данас упутио предсједнику ВСТС-а и главном тужиоцу Тужилаштва БиХ, тражи одговоре на питања у вези са стручним и моралним квалификацијама тужиоца у предмету „Добровољачка“, јер сматра да јавност има право да зна какве особе раде у Тужилаштву БиХ и имају ли знање и способности да обављају посао.

У саопштењу БОРС-а наводи се да ће одговори на ова питања показати да ли тужилац посједује правне квалификације и људске квалитете неопходне за обављање посла.

„Очекујемо да ће наведене институције у разумном року одговорити на наша питања, а уколико одговора не буде БОРС ће се обратити највишим правним институцијама у Европи да би заштитили права жртава и њихових породица, те прекинули злоупотребу правосудног система БиХ“, истиче БОРС.

У писму БОРС-а у које је Срна имала увид, наводи се да ова организација сматра да су за хаотично и непримјерено стање у правосуђу БиХ најодговорнији главни тужилац и његов замјеник, као и предсједник ВСТС-а.

БОРС прецизира да се њихова кривица огледа у поступању према службеном извјештају МУП-а Републике Српске о злочинима почињеним над припадницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Борци Српске питају одговорне у правосудним институцијама БиХ због чега је поменути извјештај МУП-а Републике Српске испарцелисан на више предмета и да ли је то, према стручном мишљењу главног тужиоца, могло утицати на ток и квалитет истраге, те оцјењују да извјештај парцелисан на више предмета да би се прикрила одговорност оних који су наредили извршење злочина.

Борачка организација Републике Српске наглашава да у Суду и Тужилаштву БиХ раде тужиоци и судије који су и у вријеме ратних збивања били војни тужиоци и судије у тзв. Армији БиХ или су обављали високе дужности. „Неки од њих радили су и у касарни `Виктор Бубањ`, чувеној по злочинима над Србима, у којој и ви данас радите“, истиче се у писму.

Борци Српске траже од главног тужиоца, његовог замјеника и предсједника ВСТС да одговоре на питање да ли поступајући тужилац у предмету „Добровољачка“ има завршен правни факултет и положен правосудни испит, да ли је бар један дан радио у тужилаштву или суду у својој или некој другој земљи, којим језиком говори, на ком језику је комуницирао у Тужилаштву и има ли доказа о познавању тог језика.

Борачка организација Републике Српске пита одговорне у Тужилаштву и ВСТС БиХ који су тужиоци и судије у Тужилаштву и Суду БиХ били војни тужиоци и судије или високи функционери у тзв. Армији БиХ, посебно тужиоци – судије који су радили у логору за сарајевске Србе „Виктор Бубањ“.

Борци Српске истичу да су као грађани БиХ и Српске живјели у нади да ће 15 година од ратних збивања БиХ, односно Федерација и Република Српска, постати правно уређен простор у којем ће ВСТВ и Тужилаштво радити по закону, стручно, самостално, без вањских утицаја тако да њихов рад буде првенствено подложан стручном надзору и контроли предсједника ВСТС и главног тужиоца БиХ, као и суду јавности.

„Већ дуги низ година, нажалост, суочавамо се са пасивношћу и опструкцијама Тужилаштва БиХ у раду на предметима ратних злочина у којима су жртве припадници српског народа, као и са контроверзним одлукама које су углавном доношене у корист извршилаца тих злочина“, наводи се у писму.

Посљедња одлука поступајућег тужиоца у предмету „Добровољачка“ није изненађујућа, кажу борци Српске, јер и она одражава континуитет дугогодишњег поступања Тужилаштва БиХ као продужене руке моћника из сјене који креирају историју на овим просторима.

„Ова одлука Тужилаштва БиХ је узнемиравајућа због своје бескрупулозности и неморалности према жртвама злочина, суровости према породицама жртава, нестручности и недобронамјерности према БиХ“, закључује се у писму.

Међународни тужилац у Тужилаштву БиХ Џуд Романо обуставио је 17. јануара истрагу у случају “Добровољачка“ против 14 лица, међу којима су и Ејуп Ганић, Заим Бацковић и Јован Дивјак, за напад на конвој ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, уз образложење да „та радња сама по себи не представља кривично дјело с обзиром да је конвој ЈНА представљао закониту војну мету“. Приговор на ову одлуку поднијеле су породице жртава и МУП РС.

Према измјенама Правилника о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ, које су ступиле на снагу 5. јануара, омогућено је да међународни тужилац сам донесе одлуку о обустављању истраге у случају „Добровољачка“.

У нападу на ЈНА чији су се припадници према договору мирно повлачили из Сарајева припадници Армије РБиХ, Територијалне одбране и Зелених беретки 2. и 3. маја 1992. године убили су 42, ранили 73, а заробили 215 војника. До данас због тог злочина нико није одговарао.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: