Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PljUvanje u oko

Kako je Udruga Hrvatski domobran još jednom podvalila proustašku nostalgiju: Spomenik koprivničkim domobranima s ustaškim simbolom nalazi se pokraj sveučilišta, vrtića i niza antifašističkih lokaliteta.

 Miškina, okreni se u grobu – domobransko-ustaški spomenik FOTO:Novosti
Miškina, okreni se u grobu – domobransko-ustaški spomenik FOTO:Novosti

Iako je spomenik poginulim domobranima Koturaške bojne iz Drugog svjetskog rata, na kojemu je istaknut i ustaški simbol, u Koprivnici postavljen još 1997. godine, koprivničke gradske vlasti i dalje odbijaju reagirati na taj čin javnog veličanja fašizma.

Piše: Zoran Vitanović

Prije više od dvadeset godina sporni spomenik petorici pripadnika vojske kvislinške Nezavisne Države Hrvatske podignut je u organizaciji Udruženja Hrvatski domobran iz Koprivnice, zapovjedništva Hrvatske vojske u Koprivnici, tj. vojarne ‘Ban Krsto Frankopan’, i tadašnjeg gradskog poglavarstva na čijem je čelu bio Mladen Godek, gradonačelnik Koprivnice iz redova Hrvatske socijalno-liberalne stranke. U to je vrijeme spomen-obilježje bilo unutar vojarne ‘Ban Krsto Frankopan’. Nakon što je Ministarstvo obrane 2010. godine vojarnu predalo na korištenje Gradu Koprivnici, na istome mjestu podignuti su studentski kampus Sveučilišta Sjever, Dječji vrtić ‘Crvenkapica’ i drugi civilni objekti.

Pojedini građani Koprivnice, koji su željeli ostati anonimni, za Novosti ukazuju na to kako se ovim spomenikom zapravo podvaljuje veličanje fašizma i revidira prošlost. Ističu kako je dotična Koturaška bojna iz Koprivnice bila dio oružanih snaga NDH i zajedno s ustaškom vojskom sudjelovala u brojnim borbama protiv partizana, ali i pomagala pri vršenju ratnih zločina u Podravini i Prigorju te u drugim dijelovima Hrvatske. Njihovu sumnju pojačava ono što je uklesano u spomenik – sitno, majstorski uvaljeno ustaško slovo ‘U’. Tu je i posebna posveta poginulim domobranima u borbi protiv partizana na Kalniku 25. travnja 1942. godine. Događaj označen tim datumom primjer je zajedničke borbe koprivničkih ustaša i domobrana protiv Kalničkog partizanskog odreda. Brojni pripadnici ove oslobodilačke partizanske jedinice tom su prilikom stradali, zajedno sa svojim prvim komandantom Božom Lajnerom i drugim istaknutim lokalnim antifašistima.

Detalj na spomeniku. FOTO:Novosti
Detalj na spomeniku. FOTO:Novosti

Spomenik o kojemu je 1997. pisao i lokalni tjednik ‘Glas Podravine’ postavljen je u vrijeme kada je član koprivničkog gradskog vijeća bio i Dražen Keleminec, ultradesničar iz Koprivnice poznat po brojnim ispadima protiv ovog tjednika i Srpskog narodnog vijeća. Ne treba ni sumnjati da su desni vijećnici kao tadašnji gradski politički akteri imali itekakav utjecaj na realizaciju ideje o instalaciji domobransko-ustaškog spomenika. Dodatna je sramota što se ovakvo obilježje nalazi u blizini mjesta gdje je nekada bio zloglasni ustaški logor Danica, prvi u NDH, na što također upozoravaju neki ogorčeni građani. Osim toga, spomenik revizionističkog sadržaja i s ustaškim simbolom stoji usred već spomenutog studentskog kampa i pokraj dječjeg vrtića. Mladi i djeca tako svakodnevno svjedoče javnom veličanju ustaštva, na što sadašnja SDP-ova gradska vlast – na čijem čelu je od 2002. do 2012. bio i Zvonimir Mršić, poznati koprivnički i hrvatski SDP-ovac – uopće ne reagira. Da zbrka bude još veća, u blizini domobranskog spomenika nalazi se spomen-bista Mihovilu Pavleku Miškini, znamenitom hrvatskom književniku i podravskom antifašistu kojeg su ustaše ubili u lipnju 1942. nastupajući pod istim onim simbolima koji su istaknuti na problematičnom spomen-obilježju.

Do zaključenja ovog broja, na upit Novosti u vezi spornog spomenika još nije stigao odgovor Grada Koprivnice. Nije nam odgovoreno ni iz Sveučilišta Sjever ni iz Udruge Hrvatski domobran Koprivnica. I dok grad u ovom slučaju ne reagira, iz njegovog i županijskog proračuna za Udrugu Hrvatski domobran već se godinama izdvajaju daleko veći iznosi nego za Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Grada Koprivnice (UABA). U 1997. godini, kada je spomenik svečano otkriven, gradske su vlasti koprivničkim domobranima dodijelile 2000 kuna, dok je UABA dobila tisuću kuna. I u idućim godinama nastavljeno je izdašnije financiranje domobranskog udruženja od onog antifašističkog, a pored dotacija grada dobivaju i donacije više gradskih tvrtki.

FOTO:Novosti
FOTO:Novosti

 

Tako im tvrtka GPK Komin u 2015. godini daje donaciju od 500 kuna, a godinu ranije druga javna tvrtka, Koprivničke vode, donira im tisuću kuna. Ove godine Koprivničko-križevačka županija, na čelu sa županom Darkom Korenom (Mreža), uz ocjenu da su koprivnička udruga kao i centralna udruga Hrvatski domobran od ‘značajnog interesa za županiju’, osigurava im 4000 kuna iz proračuna. Naravno, koprivnička UABA dobit će daleko manje iz gradskog i županijskog proračuna, a od gradskih tvrtki ništa.

Očito koprivničke gradske i županijske vlasti zaboravljaju da se Republika Hrvatska prema Ustavu temelji na vrijednostima antifašizma kao civilizacijskog dostignuća. Zaboravljaju i svoje koprivničke antifašiste i žrtve fašizma, ne samo one koji su u NDH bili ubijeni u logoru Danica nego i one koji su visjeli po drveću i banderama koprivničkog gradskog parka.

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: