Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Plamenac: Katolički oltari na nemanjićkim crkvama relikti su okupatora (VIDEO)

Paroh barski, protojerej Jovan Plamenac

Paroh barski, protojerej Jovan Plamenac, kazao je za portal IN4S da crkve s dva olatara u Sutomoru ne predstavljaju nikakve simbole zajedništva i sloge lokalnih pravoslavaca i rimokatolika, kako se to često predstavlja u javnosti, već je, tvrdi, u pitanju tendencija prekrajanja istine i istorije ovog kraja.

„Odnosi sutomorskih odnosno spičanskih pravoslavaca i rimokatolika jesu tradicionalno dobri i treba takvi da ostanu, i oni se ogledaju u punom međusobnom uvažavanju, ženidbama, udajama, kumstvima, prijateljstvima, i to je veoma pohvalno i značajno. Međutim, dva olatara na hramovima Svete Petke i Svete Tekle nisu nikakva dostignuća zajedništva  već su pridodati, katolički oltari na njima manifestacija i relikti nasilja mletačkih i austrougarskih okupatora. Nisu, dakle, te crkve građene sa dva olatara kako bi neko neupućen mogao da shvati  iz propagande koja ima za cilj da negira srpsku i pravoslavnu istoriju ovih svetinja“ – kazao je Plamenac. Ugledni sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske podsjetio je da je posebno u vrijeme Marije Terezije takvih primjera bilo i na području Dalmacije, u današnjoj Hrvatskoj, te Boke, gdje je, na primjer, na pravoslavnoj crkvi u Risnu (iako je tamo živjela samo jedna rimokatolička porodica) silom nasramotu dodat katolički oltar, koji je kasnije uklonjen od strane novih okupatra, Francuza, a na zahtjev mještana.

Crkva Svete Petke

Cilj je, kaže Plamenac, bilo najprije unijaćenje pa pokatiličavanje pravoslavnih Srba, u čemu se u značajnoj mjeri nažalost i uspjelo, posebno u Dalmaciji, ali i na području današnje Crne Gore, pa tako i na području Spiča odnosno Sutomora.

Crkva_Svete_Tekle

Stoga se, naglasio je paroh barski, ne može govoriti o nikakvim civilizacijskim vrijednostima kada se govori o pravoslavnim crkvama na kojima su pridodati katolički oltari mnogo vjekova nakon što su one izgrađene.Ima dovoljno drugih argumenata kojima treba afirmisati slogu i zajedništvo dvije vjere u Sutomoru, zaključuje on, uz napomenu da je dalje falsivikovanje istorije nemanjićkih i uopšte pravoslavnih svetinja na ovom području nedopustivo.

Izvor: INS4

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: