fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pitanje na koje nije stigao odgovor: Da li su nemački vojnici ilegalno bili u ratu u Jugoslaviji?

Poslanica Levice u Bundestagu Žaklin Nastić pokušala je da rasvetli da li su nemački vojnici, kao dobrovoljci, učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Ilustracija: Depositphotos/ bedobedo

Odugovlačenje sa odgovorom od strane nemačke vlade ocenila je skandalom.

Nastićeva je istakla da nemačka vlada sve češće, na arogantan način, odbija da da odgovarajući odgovor na pisana pitanja opozicije.

S tim u vezi je navela da je pre dve nedelje objavljena knjiga jednog profesora sa univerziteta u Potsdamu, koji je blizak nemačkoj vojsci, u kojoj tvrdi da su pripadnici Bundesvera početkom 1990-ih putovali na ratišta u bivšoj Jugoslaviji.

U toj knjizi se ističe da su posebno pripadnici garnizova u južnoj Nemačkoj bili putovali na „produženi vikend“ ili „odmor“ na front, kako bi tamo prikupljali ratno iskustvo, napisala je ona pozivajući se na „Frankfurter Algemajne cajtung“.

„Ako je to tačno onda su aktivni nemački vojnici ilegalno služili na Balkanu. Zbog obelodanjivanja ovog podatka uputila sam pisani upit vladi sa pitanjem koliko je takvih slučajeva poznato, i da li i koliko je disciplinsko-pravnih mera pokrenuto“, naglasila je Nastić.

Pitanja takve vrste su, prema njenim rečima, važan kontrolni instrument opozicije u Bundestagu, ali samo ako vlada na pravi način odgovori. Ukazala je da je vlada najpre zatražila produženje roka za odgovro, a potom na pitanje nije odgovorila ni u novom roku.

Na kraju je vlada odgovorila da nema nikakva saznanja o tome. Nastićeva smatra da su takva taktika i navodno neznanje skandal. „Opozicija ne može kontrolisati vladu, ako joj ne da iskreni odgovor“, poručila je Nastić.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: