fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pismo kao dokaz da su Njemci znali za akciju

Kristijan Švarc-Šiling
Kristijan Švarc-Šiling

BANjALUKA, 20. APRILA – Za plan /hrvatskog predsjednika/ Franje Tuđmana i njegovih saradnika u vezi sa „Olujom“ znali su, osim SAD, i u Njemačkoj, o čemu svjedoči pismo koje je 28. jula 1995. godine tadašnji član Bundestaga, kasnije visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling uputio njemačkom kancelaru Helmutu Kolu o dogovoru postignutom u Splitu i kasnijim akcijama američkih kolega, navodi „Fokus“.

„S obzirom na politički vrlo osjetljivu situaciju Hrvatske, vojne akcije smiju jedino imati za cilj pomoć Bihaću, a ne, na primjer, u Hrvatskoj vraćanje Krajine koju drže Srbi. Pod ovim smo uslovima ponudili da im pomognemo, da pridobijemo Hrvate za pomoć. Razgovarao sam više puta s Ministarstvom spoljnih poslova i s odgovornim u Stejt departmentu“, napisao je Švarc-Šiling u pismu Kolu.

Udruženi zločinački poduhvat koji je iznjedrio vojno-policijsku akciju „Oluja“ osmišljen je uz puni blagoslov međunarodne zajednice, tako da bi odgovornost za zločine počinjene na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine i u zapadnokrajiškim opštinama na teritoriji Republike

Srpske, odnosno BiH, podjednako trebalo da snose i vlade onih zemalja koje su dale prećutnu saglasnost hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da „očisti“ Hrvatsku i dio vojnih aktivnosti preusmjeri na susjednu BiH, prenosi list.

Švarc-Šiling je indirektno priznao da je podsticao Hrvatsku da vojno interveniše u BiH i da su Amerikanci odmah poslali demarš Tuđmanu, u kojem se naglašava da se u operaciji „Bihać“ moraju suzdržati, ali da, istovremeno, SAD nezvanično šalju pozitivan signal na akciju.

Da je Amerika igrala dvostruku igru svjedoči i izjava Švarc-Šilinga u pismu Kolu u kojoj on nakon američkog demarša konstatuje da je za njegagorko saznanje da u Vašingtonu imaju više razumijevanja i pouzdanja u njega nego u Bonu.

Švarc-Šiling u pismu, obavještava Kola da su Tuđman, predsjedavajući Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, predsjednik Vlade RBiH Haris

Silajdžić i predsjednik FBiH Krešimir Zubak postigli dogovor o zajedničkoj vojnoj akciji na području Bihaća.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: