fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pažin: Toliko su me tukli da sam svijest gubio osam puta

U nastavku suđenja Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću za zločine nad srpskim civilima na području Livna 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Borko Pažin rekao je da su ga na „ispitivanju“ u osnovnoj školi toliko tukli da je iste večeri svijest gubio osam puta.

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Borko Pažin je posvjedočio da je 25. avgusta 1992. godine doveden iz civilnog zatvora u Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu. Isto veče ga je pozvao izvjesni Garić u učionicu na „ispitivanje“ kod Ibrahimagića koji je bio starješina.

„Ibrahimagić je rekao: `Pričaj`. Sa strane su bili Garić, Zdenko, Babo i Velagić. /…/ Prvi me je udario Garić palicom. Udara, ja vrištim. Onda sam pao, pa su me polili vodom iz bokala sa stola. Potom Jašarević udara čeličnim užetom sa čvorovima“, prisjetio se Pažin.

Svjedok je rekao da ga je „Andabak nogama budio, te da su ga on i Velagić tukli nogama i rukama“, dodajući da je to veče svijest gubio osam puta, prenosi Birn.

„Bio sam slomljen“, rekao je Pažin na suđenju Andabaku, Jašareviću i Velagiću koj su po 29 tačaka optuženi za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila počinjena 1992. godine u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“.

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za Operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina, a Jašarević njegov zamjenik, dok je Velagić bio pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a u Livnu.

Pažin je rekao da mu je Andabak prijetio pištoljem. „On je to radio iz zadovoljstva, a, čini mi se, Garić zato što je morao“, naveo je svjedok.

Pažin je napomenuo da Andabaka nije poznavao, ali da jeste njegovog oca. Imena ljudi koji su ga tukli, kako je rekao, čuo je od drugih zatvorenika u školi.

Vijeće je u više navrata opomenulo Andabakovog branioca Bajru Čilića zbog nepristojnih i uvredljivih pitanja svjedoku.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Draško Radivojiša koji je rekao da je u septembru 1992. godine na jedno veče doveden u osnovnu školu radi razmjene, koja nije uspjela. On je naveo da su ga te večeri toliko tukli da je zbog bolova želio sebi oduzeti život.

„Ušao sam u učionicu. Tu je bio glavni isljednik Ljuban Bilić. U klupama 15 vojnih policajaca. Naređeno mi je da sjednem `kaubojski` na stolicu /…/ Udarali su me nogama, rukama, kablom i bejzbol palicom“, prisjetio se Radivojiša.

On je dodao da je iste večeri pretučen još dva puta, te da je mučen strujom, koja se koristi za utjerivanje bikova u kamion. „Nisam mogao da izdržim bolove. Htio sam da se ubijem“, rekao je svjedok kroz plač.

Nakon te noći, kako je rekao, vraćen je u civilni zatvor, a Livno je napustio početkom novembra 1992. godine.

Radivojiša je naveo da je za Zdenka, Jašarevića i Velagića čuo samo od drugih ljudi.

Suđenje će biti nastavljeno 30. decembra.

 

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: