fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pavelićev egzekutor „borac protiv srpskog fašizma“?!

Mnoge institucije Hrvatske dobile su zvanični poziv „Hrvatske akademije znanosti i umjetnost u dijaspori“ /HAZUD/ da dođu na obilježavanje 105 godina od rođenja ustaškog glavešine Jure Francetića, a u pozivnici Francetića nazivaju borcem protiv „srpskog fašizma“.

Jure Francetić
Jure Francetić

Kao dio projekta „Velebitsko-vukovarski pobjednički krug“, HAZUD organizuje obilježavanje 105. godina rođenja Jure Francetića, hrvatskog političara i „legendarnog vojskovođe iz Drugog svjetskog rata protiv udruženja italijanskog i srpskog fašizma“, piše u pozivnici.

HAZUD se obračunava i sa istoričarem Slavkom Goldštajnom, uz plasiranje teze da je Francetić, zapravo, bio „ustaša-antifašista“.

U pozivnici tvrde da se u Hrvatskoj od 2000. godine do danas sprovodi „kriminalizacija domovinskog rata“ i navode da je prošli spomenik Francetiću 2014. godine „brutalno uklonjen“.

Osim medija, pozivnica je stigla i predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, premijeru Andreju Plenković, te predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Spomen-ploča ustaškom zločincu buće podignuta na njegovoj rodnoj kući u Otočcu naredne subote.

Francetić je bio komandant zloglasne „Crne legije“, koja je masovno ubijala Srbe i antifašiste.

Ustaški poglavnik Ante Pavelić imenovao ga je „povjerenikom za Bosnu“. Njegovi zločini su poznati, posebno u Sarajevu.

Deklarisani cilj „Crne legije“ bila je odbrana granice ustaške Nezavisne Države Hrvatske sa Srbijom – linije koja je u ratno doba bila na rijeci Drini.

Vršeni su masovni pokolji i deportacije Srba, a pripadnici „Crne legije“ prikazivali su ta ubistva kao „zakoniti čin hrvatske države i zaštitu njenih granica, te kao zaštitu `nevinih hrvatskih i muslimanskih seljaka od pljačke kukavičkih i rasno degenerisanih srpskih i komunističkih bandita, čiji je cilj bio uništiti hrvatsku državu`“.

Ustaška bestijalnost ispoljena prema Srbima i Jevrejima prisilila je njemačku vojnu komandu da zahtijeva Francetićevu smjenu sa položaja komandanta „Crne legije“.

U predratno vrijeme je u BiH živjelo oko 15.000 Jevreja. Oko 3.000 jevrejskih žena i djece biće internirano u logor Kruščice i kasnije prebačeno u logore Jasenovac i Stara Gradiška.

Ostalih 7.000 Jevreja direktno je transportovano u logor Jasenovac.

Francetićev avion su 1942. godine oborili partizani. On je ranjen i umro je u zarobljeništvu, tako da nikada nije odgovarao za masovne pokolje i genocid nad Srbima i Jevrejima.

Ustaški glavešina i Hitlerov saveznik Ante Pavelić proglasio je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj osmodnevnu žalost zbog smrti svog najvjernijeg saradnika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

76 godina od nepriznatog genocida nad Srbima u NDH …

Hrvatska: Ustaški koljač TV heroj! | Jadovno 1941.

U Hrvatskoj niču novi spomenici ustaškim koljačima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: