Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Paulin Dvor mjesto zločina – sjeđamo se 21 godinu poslije

Datum objave: utorak, 11 decembra, 2012
Veličina slova: A- A+

Danas se navršava 21 godina od zločina u selu Paulin Dvor kod Osijeka, gdje su pripadnici Hrvatske vojske ubili 18 srpskih i jednog civila mađarske nacionalnosti, ali do sada niko za ovaj zločin nije odgovarao po komandnoj odgovornosti niti za premještanje leševa. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je Srni da su do sada za ovo ubistvo osuđena samo dva pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske, koja je izvršila zločin, i to Nikola Ivanković pravosnažno na 15 godina zatvora, a Enes Viteškić nepravosnažno na 11 godina, poslije dvije oslobaćajuće presude.

Spomenik - Paulin Dvor

Štrbac je rekao da je to bila regularna jedinica Hrvatske vojske čiji su komandni kadar i sastav poznati.

Zločin se desio 11. decembra 1991. godine, kada su, navodno zbog osvete za poginulog saborca, u kuću Andrije Bukvića, gdje su civili od 45 do 81 godinu bili u kućnom pritvoru, upali noću hrvatski vojnici i pobili ih. Među njima su bila četiri bračna para.

Ovaj zločin je godinama prikrivan. Tijela 17 žrtava otkrivena su 500 kilometara daleko od mjesta zločina, dok je tijelo 18-te žrtve, jedne žene, Dare Vujinović, pronađeno skalpirano u šiblju kraj kuće gdje je počinjen zločin, a ubijeni su i njeni roditelji.

Sutradan ujutro zločinci su kuću Andrije Bukvića, radi uništavanja tragova zločina, eksplozivom sravnili sa zemljom.

Štrbac je istakao da je do danas ostalo neistraženo ko je naredio ovaj zločin, kao i ko je naredio, organizovao i izvršio premještanje tijela sa mjesta zločina, mada se zna da je u to vrijeme, 1997. godine, šef svih službi bezbjednosti Hrvatske bio Miroslav Tuđman, sin pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Posmrtne ostatke 17 ubijenih civila pronašli su i ekshumirali istražioci Haškog tribunala u maju 2002. godine na lokaciji Rizvanuša u blizini Gospića, u Lici, koja je udaljena više od 500 kilometara od mjesta zločina.

Nakon ekshumacije 2002. godine, utvrdilo se da su ti ostaci prvobitno bili pokopani na prostoru jednog vojnog skladišta “Lug” kod Čepina, u blizini mjesta zločina, odakle su u zimu 1997. godine, očigledno uz znanje najviših vojnih, policijskih i civilnih struktura vlasti Hrvatske, ekshumirani i u plastičnim buradima prebačeni na lokaciju na Velebitu, kada su se za taj zločin zainteresovao Haški tribunal, istakao je Štrbac.

“Zna se da su direktni `izvršioci radova`, odnosno ekshumacija i prevoza bili inženjerci iz Karlovca. Pa su oni prevezli tijela u nekom kamionu, fingirajući da prevoze kiseli kupus u plastičnim buradima, u koja su stavili po jedan leš”, rekao je Štrbac.

Godinu dana nakon ekshumacije, 2003. godine porodice su ih identifikovale u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu i većinu od njih sahranile u Paulin Dvoru.

Srpski stradalnici sahranjeni su u zajedničku spomen-grobnicu, koju su izgradile i finansirale njihove porodice, a na koju su 4. novembra 2010. godine tadašnji predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović, položili vijence.

Ubijeni su Milan Labus, Spasoje Milović, Boja Grubišić, Božidar Sudžuković, Bosiljka Katić, Boško Jelić, Milan Katić, Dmitar Katić, Draginja Katić, Vukašin Medić, Darinka Vujnović, Anđa Jelić, Milica Milović, Petar Katić, Jovan Gavrić, Milena Rodić i Marija Sudžuković, svi srpske nacionalnosti, te Kećkeš Dragutin, mađarske nacionalnosti.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Sećanje na žrtve ratnog zločina
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top