Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Patrijarh Vartolomej u Zagrebu: Jasenovački mučenici su deo pravoslavne istorije i ne smeju biti zaboravljeni

Datum objave: petak, 9 septembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Jasenovački mučenici predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima, rekao je danas patrijarh vaseljenski Vartolomej u Zagrebu. Na otvaranju konferencije o holokaustu “Novomučenici: Poliperspektiva II”.

Patrijarh Vartolomej
Patrijarh Vartolomej
Kada steknemo razumevanja za tuđa stradanja to je znak da smo nešto naučili od sopstvenog stradanja, poručio je danas vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Konferenciji, pored najeminentnijih stručnjaka za pitanja holokausta, prisustvuju iz Srbije sveštenstvo SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom i ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

Patrijarh Vartolomej, koji će sutra posetiti Jasenovac i boraviti u Pakracu, podseća da nikako ne treba zaboraviti da je XX vek za čovečanstvo bio vek genocida I holokausta.

“Sa ovog stanovišta, mučenici jasenovački predstavljaju u istoriji naše pravoslavne crkve jednu važnu i posebnu kategoriju kao žrtve nacističkog režima i mračnog perioda čovečnosti koju je nemoguće zaboraviti”, naveo je patrijarh Vartolomej.

Danas se, kazao je, u Crkvi slavi posebna kategorija mučenika.

“Žrtva srpskih novomučenika kao i svih mučenika Crkve ima apostolski karakter. Sveta pravoslavna crkva u Srbiji svakako je ponosna svojim jasenovačkim novomučenicima zato što njihova krv znači plodnost”, kazao je on.

Ne samo u 20 veku, istakao je, nego i kroz sve vekove s kolena na kolena pa sve do nedavno na Kosovu i Metohiji i drugim mestima su, kako je rekao, krvlju napojene srpske zemlje.

Ljudi ovog veka, ukazao je, su i mimo svoje volje želeli da budu moralni saučesnici nepreglednih ljudskih bratoubistava.

Samo iz Poljske je 300.000 Jevreja ubijeno na zverski način, rekao je patrijarh Vartolomej i dodao da je Nemačka ohrabrivala fašističke zločince.

– Svako želi da se opera od krivice. Svako želi da nastavi mirno da živi i da ima mirnu savest, ali ne može da se smatra nevinim. On je kriv, kriv, kriv…”, rekao je patrijarh Vartolomej.

Smernost pravoslavne crkve, kazao je Vartolomej, osuđuje sve one koji imaju snage da uspostave mir, ali ne čine ništa da to I učine.

jasenovac

Episkop slavonsko-baranjski Jovan je rekao da ovaj skup ima dve dimenzije – jedna je bogoslovsko poređenje stradanja, a da su s druge strane tu istoričari koji imaju činjenice, koje, kako je rekao, omogućavaju da se tek na osnovu suve istorijske istini prave poređenja.

Direktor centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraim Zurof je rekao da svoje napore moramo da usmeremo na to da se očuvaju neokrnjena svedočenja o nacistima I njihovim pomoćnicima.

Kako je ranije ocenio ugledni hrvatski novinar I teolog Drago Pilsel, dolazak patrijarha Vartolomeja u Hrvatsku će bez ikakve sumnje pozicionirati Srpsku pravoslavnu crkvu na mirotvornoj karti sveta te onemogućiti revizioniste koji ili divljački umanjuju broj žrtava najvećeg koncentracijskog logora tzv. Nezavisne Države Hrvatske rugajući se time i žrtvama i Bogu ili propagandistički manipulirajući i uvelićavajući broj istih, također ih obezvređujući.

Konferencija se održava u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”.

Inače, na konferenciji učestvuju pored Zurofa, Ruta Vaganaite iz Litvanije, autor bestselera “Naši ljudi”, protojerej Aleksandar Zin iz Rusije, istoričari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti za holokaust iz Poljske, Rusije, Republike Srpske, Rumunije, Hrvatske, Izraela i Srbije.

Predviđeno je da patrijarh Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije istog dana poseti područje na kome je bio logor smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.

Sutra, patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služiće, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rodjenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Istog dana, u 13 sati, patrijarh Vartolomej će osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.

(Tanjug)

Izvor: NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Vezane vijesti:

Vaseljenski patrijarh 9 septembra u Zagrebu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top