Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Patrijarh Irinej: Svetinje se brane istinom, istorijom i kulturom

Datum objave: petak, 25 decembra, 2015
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je žiteljima Kosova i Metohije i onima koji su ranije živjeli na tom području da treba da budu jedinstveni u svim pitanjima od nacionalnog interesa i oko opstanka na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

“Naša poruka svim Srbima, najpre onima koji su smogli snage i hrabrosti i ostali na svojim vekovnim ognjištima, da i pored mnogih nevolja i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi, ostanu na zemlji svojih otaca i predaka. A onima koji su izbegli i koji su prognani, da se vrate, obnove svoje spaljene domove i povrate svoju uzurpiranu imovinu”, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za prištinski časopis “Jedinstvo”.

Patrijarh Irinej je rekao da prognani Srbi sa Kosova ne smiju izgubiti nadu u povratak svojim domovima, iako spaljenim, svojim svetinjama i grobljima svojih predaka.

Patrijarh je dodao da su sveti hramovi kojima je ukrašena kosovsko-metohijska zemlja nada i utjeha da će “srpska Palestina” i “srpski Jerusalim” biti i za svagda ostati sveta srpska zemlja.

“Sve dok Kosovo bude u srcu srpskog naroda, dok budemo pevali pesme o Kosovu, dok budemo gajili ljubav prema Kosovu i dok Kosovo bude naša nada, mesto našeg poklonjenja, Kosovo je bilo i biće naše”, poručio je patrijarh Irinej.

On je ocijenio da se ne mogu ni zamisliti kakve bi sve posljedice za srpski narod, ali i za hrišćansko nasljeđe uopšte, mogao da ima prijem Kosova u Unesko.

“Niti smemo niti možemo o tome da razmišljamo. U svakom slučaju, to bi pogubno delovalo na srpski narod. U tim svetinjama je srpski narod kroz čitavu svoju mučnu i stradalnu istoriju gledao svoju duhovnu snagu. Takvu odluku moćnika srpski narod nikada ne bi prihvatio”, rekao je on.

Patrijarh je ociijenio da svaka silom nametnuta nepravda nije i ne može biti dugog vijeka.

“O tome svedoči istorija i našeg i drugih naroda. Sve ono što nije utemeljeno na pravdi Božijoj i ljudskoj, nije trajno. Nadamo se da će ova istina pobediti kada je u pitanju srpsko Kosovo i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji”, naglasio je patrijarh Irinej.

On je dodao da najveće zasluge za odbijanje zahtjeva samoproglašenog Kosova za članstvo u Unesko pripadaju vrhu Srbije, koji se zdušno založio da šefovima mnogih država objasni istorijsku istinu i značaj tih svetinja za srpski narod i srpsku kulturu.

“Naravno, značajnu ulogu imala je i naša Crkva svojim obraćanjem i apelom poglavarima pravoslavnih crkava, kao i poglavarima drugih hrišćanskih crkava i predstavnicima religija”, rekao je patrijarh i naveo da je u odbanu svetinja stao i cijeli srpski narod.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Razgovaraću o problemima Republike Srpske

Irinej: Ne primajte Kosovo u Unesko

PATRIJARH IRINEJ OTVORIO IZLOŽBU O VOJNOM SVEŠTENSTVU

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top