fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Patrijarh Irinej: Svetinje se brane istinom, istorijom i kulturom

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je žiteljima Kosova i Metohije i onima koji su ranije živjeli na tom području da treba da budu jedinstveni u svim pitanjima od nacionalnog interesa i oko opstanka na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

„Naša poruka svim Srbima, najpre onima koji su smogli snage i hrabrosti i ostali na svojim vekovnim ognjištima, da i pored mnogih nevolja i opasnosti kojima su svakodnevno izloženi, ostanu na zemlji svojih otaca i predaka. A onima koji su izbegli i koji su prognani, da se vrate, obnove svoje spaljene domove i povrate svoju uzurpiranu imovinu“, rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za prištinski časopis „Jedinstvo“.

Patrijarh Irinej je rekao da prognani Srbi sa Kosova ne smiju izgubiti nadu u povratak svojim domovima, iako spaljenim, svojim svetinjama i grobljima svojih predaka.

Patrijarh je dodao da su sveti hramovi kojima je ukrašena kosovsko-metohijska zemlja nada i utjeha da će „srpska Palestina“ i „srpski Jerusalim“ biti i za svagda ostati sveta srpska zemlja.

„Sve dok Kosovo bude u srcu srpskog naroda, dok budemo pevali pesme o Kosovu, dok budemo gajili ljubav prema Kosovu i dok Kosovo bude naša nada, mesto našeg poklonjenja, Kosovo je bilo i biće naše“, poručio je patrijarh Irinej.

On je ocijenio da se ne mogu ni zamisliti kakve bi sve posljedice za srpski narod, ali i za hrišćansko nasljeđe uopšte, mogao da ima prijem Kosova u Unesko.

„Niti smemo niti možemo o tome da razmišljamo. U svakom slučaju, to bi pogubno delovalo na srpski narod. U tim svetinjama je srpski narod kroz čitavu svoju mučnu i stradalnu istoriju gledao svoju duhovnu snagu. Takvu odluku moćnika srpski narod nikada ne bi prihvatio“, rekao je on.

Patrijarh je ociijenio da svaka silom nametnuta nepravda nije i ne može biti dugog vijeka.

„O tome svedoči istorija i našeg i drugih naroda. Sve ono što nije utemeljeno na pravdi Božijoj i ljudskoj, nije trajno. Nadamo se da će ova istina pobediti kada je u pitanju srpsko Kosovo i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji“, naglasio je patrijarh Irinej.

On je dodao da najveće zasluge za odbijanje zahtjeva samoproglašenog Kosova za članstvo u Unesko pripadaju vrhu Srbije, koji se zdušno založio da šefovima mnogih država objasni istorijsku istinu i značaj tih svetinja za srpski narod i srpsku kulturu.

„Naravno, značajnu ulogu imala je i naša Crkva svojim obraćanjem i apelom poglavarima pravoslavnih crkava, kao i poglavarima drugih hrišćanskih crkava i predstavnicima religija“, rekao je patrijarh i naveo da je u odbanu svetinja stao i cijeli srpski narod.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Razgovaraću o problemima Republike Srpske

Irinej: Ne primajte Kosovo u Unesko

PATRIJARH IRINEJ OTVORIO IZLOŽBU O VOJNOM SVEŠTENSTVU

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: