fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PATRIJARH IRINEJ OTVORIO IZLOŽBU O VOJNOM SVEŠTENSTVU

Otvorena izložba Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije 1804-1918

Otvorena izložba Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije 1804-1918


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej otvorio je danas u Beogradu izložbu „Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije 1804-1918“, a svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izložba postavljena u Domu Vojske Srbije ima za cilj da predstavi javnosti ulogu vojnog sveštenstva u svim ključnim trenucima borbe srpskog naroda za oslobođenje i nacionalno utemeljenje u jedinstvenoj državi.

Patrijarh Irinej istakao je u obraćanju zvanicama da su vojni sveštenici hrabrili srpsku vojsku i podizali moral vojnika.

Patrijarh srpski je podsjetio da su svi neprijatelji srpskog naroda i kulture „činili korake da taj narod liše inteligencije, u koju su spadali i sveštenici, jer nestankom njih nestaje i duhovnih vođa“.

„Srpska crkva je uvek bila sa narodom, napredak naroda je bio i napredak Crkve, a stradanje naroda i stradanje Crkve. Istorija crkve i našeg naroda se ne može razdvajati – oni čine celinu“, rekao je patrijarh Irinej.

Šef Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović rekao je na otvaranju izložbe da je Srpska pravoslavna crkva imala značajnu ulogu u borbi za oslobođenje i ujedinjenje Srba.

Navodeći da gotovo nije bilo bune ili ustanka, a da u njemu nije učestvovalo pravoslavno sveštenstvo, a često ih i predvodilo, Latinović je podsjetio na to da je, budući da je bilo predvodnik naroda u srpskom oslobodilačkom pokretu, pravoslavno sveštenstvo stradalo.

„Na primjer, 1809. godine u Banjaluci je 18 ustanika nabijeno na kolac, a među njima jedan sveštenik. Ovo posebno pominjem jer je na tom mjestu danas sagrađen Saborni hram Hrista Spasitelja kao ponos zapadne srpske prijestonice“, rekao je Latinović.

Latinović, koji je i jedan od recenzenata kataloga izložbe, naveo je da postavka sadrži dragocjene fotografije, dokumenta i novinske isječke i izrazio nadu da će uskoro biti dostupna i publici u Republici Srpskoj.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Filipović, direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Mileta Radojević, predstavnici vjerskih zajednica u Srbiji i drugi.

Izložba „Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije 1804-1918“ biće otvorena do 20. marta u Domu Vojske Srbije u centru Beograda svakog dana osim nedjelje od 11.00 do 19.00 časova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

NE ZABORAVITI HRABROST AUSTRALIJANSKIH BOLNIČARKI

OTKRIVENO SPOMEN-OBILjEŽJE „OKO SOKOLOVO“

IZLOŽBA „MEMORIJALI VELIKOG RATA“

PRVI SVJETSKI RAT – JADOVNO 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: