Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Patrijarh Irinej : Hoće da Srbe liše Kosmeta, koji je natopljen našom krvlju

Datum objave: četvrtak, 4 oktobra, 2018
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej na Svetoj Gori je juče 2. oktobra 2018. godine u hilandarskom katolikonu (Crkvi posvećenoj Vavedenju Presvete Bogorodice) služio Svetu arhijerejsku Liturgiju.

Foto: Srbin info

Patrijarhu srpskom Irineju sasluživao je hilandarski iguman arhimandrit Metodije a Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prisustvovao je i veliki broj hodočasnika koji su došli u posetu Svetoj srpskoj carskoj lavri i na poklonjenje čudotvornoj ikoni Bogorodice Trojeručice.

U manastirskoj trpezariji, na zajedničarenju posle Svete Liturgije, najpre je sabrane pozdravio iguman svetinje arhimandrit Metodije, koji je Svatjejšeg zamolio da proiznese poučno slovo bratiji i brojnim poklonicima.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej istakao je da naš narod u Hilandar gleda kao u „nebeski Sion“, da je u njemu početak naše istorije, kulture i svega onoga što nam je hrišćanstvo donelo. Sveti Sava je velika ličnost naše, ali i cele Pravoslavne crkve jer se ne može Crkva deliti na delove, nacionalnu pripadnost:

„Crkva je jedna Sveta, saborna i apostolska i pripada svim narodima. Sveti Sava je odrastao u toj Crkvi“, istakao je Patrijarh.

Podsetio je da su nam Nemanjići ostavili velike svetinje: Svetu Žiču, Studenicu, Dečane, Hilandar…po kojima nas svet poznaje i ceni a kojima se mi ponosimo:

„Naša je radost što imamo te svetinje koje svedoče o nama, kao što i mi treba da svedočima o njima svojom verom i ljubavlju.“

Patrijarh je rekao da treba da blagodarimo Bogu na takvim svetinjama, za koje se naš narod borio, i podsetio da sada proživljavamo teški period velikog iskušenja koje su nam priredili moćnici ovoga vremena i sveta – da nas liše naše najveće narodne svetinje, Kosova i Metohije – gde je svaka stopa natopljena krvlju srpskih mučenika.

„Naša nada je u molitvama mnogih svetih koje je Gospod dao našem narodu“, kazao je Patrijarh Irinej.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej stigao je juče, 1. oktobra na Svetu Goru. Patrijarh je prvo posetio Kareju gde su ga svečano dočekali članovi Svete Epistasije kao i guverner Svete Gore g. Konstantinos Dimča. Posle doksologije u Protatskoj crkvi, u zgradi Protata upriličen je svečani prijem. Iz Kareje, Patrijarh Irinej uputio se ka Svetoj srpskoj carskoj lavri manastiru Hilandaru gde ga je dočekao hilandarski iguman arhimandrit Metodije sa bratijom.

Hilandarski monasi otpojali su Mnogoljestvije Patrijarhu srpskom. Usledilo je toplo slovo dobrodošlice igumana hilandarskog arhimandrita Metodija nakon kojeg je Patrijarh obišao obnovljeni manastirski konak i prisustvovao večernjem bogosluženju.

Izvor:Srbin info

Vezane vijEsti:

Patrijarh Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo

Patrijarh Irinej za Sputnjik: Srbija se nada pomoći Rusije u očuvanju Kosova

Patrijarh Irinej o Kosovu: Ne smemo da predamo svetu zemlju — neka je okupiraju
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top