Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Partizanski pregovori sa ustašama u Livnu

VRHOVNI ŠTAB

Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije 17.01.1943. godine

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito

ŠTABU IV OPERATIVNE ZONE

Po pitanju ustaških izaslanika koji su došli u Livno radi pregovora treba postupiti ovako: 1) Ako su ovi izaslanici došli u Livno a da nisu bili primećeni od naših jedinica na položajima, odnosno nisu se njima javili, onda te izaslanike treba do daljnjega zadržati. 2) Oni ne smeju dolaziti u dodir sa stanovništvom na slobodnoj teritoriji, ali prema njima treba postupati kao prema parlamentarima, ako nisu špijuni.

Na njihove predloge treba odgovarati sledeće: Po prvoj tački, da se dođe do kompromisa između partizana i ustaša, odnosno preda oružje, ne može biti nikakvog razgovora. Po drugoj tački, Francetić i druge ustaše nalaze se pri Vrhovnoj komandi kao taoci i za sada o razmeni ne može biti razgovora. Po trećoj tački, po pitanju saradnje u borbi protiv Italijana, nema nikakvih zapreka sa naše strane da ustaše tu borbu započnu, jer naša borba je u prvom redu usmerena protiv okupatora, a onda i protiv onih koji okupatora pomažu. Protiv takvih hrvatskih jedinica, koje će se boriti protiv Italijana, odnosno protiv okupatora, ma gde to bilo, mi ćemo obustaviti neprijateljstva, jer naša borba ima samo jedan cilj a to je – oslobođenje naše zemlje od italijanskih, njemačkih i drugih okupatorskih osvajača i njihovih unutrašnjih saveznika.

Pošto smo saznali za strašan zločin Njemaca i ustaša koga su učinili protiv stanovništva i naših boraca u Slavoniji kod Orahovice, t. j. da su primjenili otrovne gasove, to na ovo odgovaramo sledeće: Nas nikakva sredstva ne mogu zastrašiti da i dalje nastavimo našu borbu. Mi ćemo na takva zverstva odgovoriti takvim snažnim udarom i takvim represalijama protiv ustaša i Njemaca da će to iznenaditi i to vrlo neugodno iznenaditi ovu zločinačku gospodu, koja misle da mogu nekažnjeno vršiti svoje zločine. Neka budu ova gospoda uvjereni da ovo nisu naše puste pretnje nego da ćemo mi to zaista i izvršiti. Mi smo o primjeni takvih otrovnih gasova kod Orahovice odmah izvjestili naše saveznike – Sovjetski Savez, Englesku i Ameriku, ravnanja radi.

Zbog toga slučaja kod Orahovice sve dosadašnje zarobljenike ustaše i Njemce koji se nalaze kod nas mi smatramo kao taoce, koji će u prvom redu osjetiti posledice gore navedenih zločina. Sve ovo stavljamo do znanja ustaškim i njemačkim vlastima.

Smrt fašizmu – sloboda narodu.

P. S. Ovo saopštite izaslanicima ali ih nemojte pustiti prije no što nas izvestite jer mogu u međuvremenu nastupiti neki novi momenti.

Vrhovni komandant N. O.V. i P. O.J.

Tito /svojeručni potpis/

Izvor: SRBI U BIH

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: