Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Парох губински Жељко Ђурица: Бесједа поводом празника Покрова Пресвете Богородице у Рујанима

Датум објаве: петак, 21 октобра, 2011
Објављено у Ливањско поље
Величина слова: A- A+

Djurica

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Драга браћо и сестре, данас служимо свету Литургиjу у овоj светоj цркви коjу су наши преци посветили празнику Покрова Пресвете Богородице.
Прослављаjући оваj празник сjећамо се догађаjа када jе 911. године била служба у Богородичиноj цркви у Цариграду: Међу мноштвом народа, стаjао jе свети Андреj Јуродиви са своjим учеником. У току службе он jе видио, изнад народа, Пресвету Богородицу окружену апостолима и светитељима, са омофором на рукама; као да том одjећом покрива сав народ у цркви. Указао jе руком свом ученику на ово виђење и упитао га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?” А ученик jе одговорио: „видим, оче, и ужасавам се!”
Црква jе одредила да прослављаjући Пресвету Богородицу и оваj празник, сjећамо се догађаjа коjи треба да нас подсjети да jе Пресвета Богородица наша покровитељица и заштитница пред Богом; како у оно време у Цариграду тако и данас овдjе над нама.

Боjа Радета - Бачена од стране усташа у jаму Равни Долац и преживjела

Боjа Радета – Бачена од стране усташа у jаму Равни Долац и преживjела

Сваки пут кад служим свету Литургиjу у овоj цркви, jа замишљам Пресвету Богородицу како jе раширила руке изнад нас и закрилила нас своjим плаштом. Али, поред апостола и светитеља замишљам jе окружену мученицима ове парохиjе, коjи страдаше у jами Равни Долац и у осталим jамама и стратиштима.

Ливањске великомученице

Ливањске великомученице

Зато се ми данас сjећамо поред празника Покрова и свих наших новомученика. Сjећамо их се са тугом али са вером. Са вером да они данас служе литургиjу са нама; да се молећи за њих и они моле за нас пред Господом, да истраjемо до краjа; до краjа нашег века, до краjа овог свjета; до Другог и славног доласка Христовог.
Господ Исус Христо боравећи овде на земљи, припремио нас jе преко своjих светих апостола и ученика на невоље у овом свету. Рекао jе: “У свиjету ћете имати жалост”; али jе додао: “Не боj те се, jа сам побиjедио свиjет”. (Јн.16,33). Зато драга браћо и сестре треба да веруjемо Господу, да су ове његове речи истините. Само онаj ко jе имао чврсту веру могао jе да и своj живот положи за Господа. А такви су били и наши мученици коjи страдаше у Другом светском рату на овим просторима. Захваљуjући Буди Симоновићу, ми имамо сведочанство, гдjе се говори да су наши мученици док су бацани у jаме, пjевали духовне пjесме и прослављали Бога. То су могли само они коjи су имали чврсту вjеру у васкрслог Господа, коjи су вjеровали да jе смрт само прелазак из овог живота у живот вечни.
На жалост, данас jе веома мало таквих. Данас имамо више оних коjи се стиде своjе вере, и коjи продаjу вjеру за вечеру.
На нама jе, драга браћо и сестре да се молимо и за њих. И да им своjим примjером и животом укажемо на пут коjи води ка Господу. Ми треба да користећи се сваким добром, утичемо на њих, а да не дозволимо да они утичу на нас.

Црква Покрова Пресвете Богородице у Доњим Руjанима

Црква Покрова Пресвете Богородице у Доњим Руjанима

Нека Господ буде на помоћи, да истраjемо. Нека Господ нашу тугу и невољу окрене на духовну и литургиjску радост. Не само горе на небу, него овдjе и данас. Јер Царство Божиjе jе и овдjе на светоj Литургиjи и у нама.
Знаjући да се Царство Божиjе, смирењем, трпљењем и муком задобиjа и да га само упорни осваjаjу, хвала Ти, Господе Боже наш, на свему што jе било и што ће бити. И слава ти Господе Боже наш, и сада и све вjекове.

Амин.

протоjереj-ставрофор Жељко Ђурица

Везане виjести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА БАЧЕНИМ У ЈАМУ РАВНИ ДОЛАЦ

Дан када су ме бацили у jаму

70 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА

Геноцид над Србима у НДХ (1941.-1945.)

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top