Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

„Parče neba“ junacima: Gradi se spomen-hram na Mačkovom kamenu

Datum objave: ponedeljak, 16 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Lokalna vlast u Krupnju, na čelu sa predsednikom Ivanom Isailovićem, prva je nagovestila da će, ne samo podržati, već i pomoći izgradnju bogomolje uoči obeležavanja stodišnjice Velikog rata

Foto: V. Mitrić
Foto: V. Mitrić

Krupanj – Na planini Jagodnji, podno legendranog Mačkovog kamena, počela je izgradnja pravoslavnog spomen-hrama, posvećenog Svetom Stefanu Visokom, sinu svetog cara Lazara, uoči obeležavanja stodišnjice Velikog rata, koje će biti naredne godine.

Narod Rađevine, Azbukovice i Jadra sa institucijama i ustanovama iz ovih krajeva kao i brojna udruženja potomaka Velikog rata imali su žarku želju su da se i na Mačkovom kamenu na dostojan način obeležava taj veliki i značajan jubilej, ali kako je vreme prolazilo od stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, nekako je priča jenjavala.

– U tom cilju meštani sela Rujevac i Selanac svojim potpisima dali su saglasnost da se na delu zemljišta na planini Jagodnji podno Mačkovog kamena, a koje su oni koristili dok je bilo stočnog fonda kao seosku utrinu, sagradi spomen-hram posvećen svim srpskim ratnicima koji su svoje živote položili za otadžbinu srpsku – priča nam protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, jedan od članova Inicijativnog odbora za izgradnju bogomolje, direktor Patrijaršijske uprave SPC, rodom iz ovog dela Srbije.

– U samom hramu koji je projektovao arhitekta Tihomir Dražić iz Valjeva nalaziće se u vidu stalne postavke originalna i fotokopirana dokumentacija i predmeti iz perioda Bitke na Drini sa brojnim imenima vojnika i oficira. Svoje mesto u hramu dobiće i princ Đorđe ranjen na Mačkovom kamenu, Nadežda Petrović kao i braća Vladislav i Darko Ribnikar.

Veći deo četvorogodišnjeg perioda predviđenog za jubilarne događaje vezane za Veliki rat je istekao, a ništa značajno što bi obeležilo pomenuti jubilej bitke na Drini i Mačkovom kamenu nije se desilo.

Udruženje građana „Mačkov kamen“ i predstavnici područnih naselja započeli su gradnju živog spomenika gde će se uz povremena bogosluženja i stalnu postavku, održavati manifestacije posvećene ovom značajnom događaju za ceo srpski rod.

-Hram se gradi dobrovoljnim prilozima stanovnika Azbukovice, Jadra, Rađevine, članova udruženja potomaka Velikog rata i svih darodavaca koji ne žele da se zaborave imena velikih ljudi koji živote posle svojeg stradanja pokloniše dostojnim Srbima naslednicima – priča prota Pavlović. U toku gradnje očekuje se angažovanje i učešće lokalnih samouprava sa ovog područja i najšire društvene zajednice.

prota Stojadin Pavlović
prota Stojadin Pavlović

Lokalna vlast u Krupnju, na čelu sa predsednikom Ivanom Isailovićem, prva je nagovestila da će, ne samo podržati, već i pomoći izgradnju bogomolje, bez obzira što je ona, teritorijalno, na području susedne, ljubovijske opštine.

Hram koji je je udaljen 8 kilometara od Krupnja i 25 kilometara od Ljubovije, nije slučajano posvećen Svetog Stefanu, jer je, kako kaže naš sagovornik, reč o jednom od vojskovođa među srpskim svetiteljima. Uzimajući ovog velikog srpskog svetitelja za zaštitnika, ističe Pavlović, „u spomen-hramu na Mačkovom kamenu proslavljaće se svi svi srpski junaci vladari i vojnici koji svoje živote položiše na oltar otadžbine“.

U nedelju 22. oktobra počev u 12. sati na izgrađenim temeljima spomen-hrama Svetoga Stefana Visokog održaće se svečanost početka gradnje. Planirano je da sa osvećenjem spomen-hrama na Mačkovom kamenu u septembru naredne godine bude održana i završna svečanost stogodišnjice Velikog rata.

Autor: V. Mitrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Mačkov kamen: Najkrvavija bitka Velikog rata i zaboravljena …

Kako je „Gvozdeni puk“ zaustavio Bana Jelačića i Hrvate …

Kad ptice utihnu: Podsećanje na heroje bitke na Mačkovom kamenu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top