fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PARASTOS ZA ŽRTVE IZ MASOVNE GROBNICE

Služenje parastosa pred spomenikom kod masovne grobnice u Mrkonjić Gradu

Služenje parastosa pred spomenikom kod masovne grobnice u Mrkonjić Gradu


Služenjem parastosa na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice, danas je obilježeno 19 godina od otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu u kojoj je pronađeno 181 tijelo srpskih civila i vojnika.

Ekshumacija tijela iz masovne grobnice počela je 1. aprila 1996. godine i nalazi patologa pokazali su da su sve žrtve na zvjerski način mučene i ubijene.

Polaganju vijenaca i služenju parastosa u kapeli Svetog Marka na pravoslavnom groblju prisustvovao je i predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović, koji je podsjetio da za ove zločine još niko nije odgovarao.

„Ovo je, najvjerovatnije, rezultat nastavka muslimansko-hrvatske koalicije i oni sigurno ispomažu jedni druge u sektoru koji ima politički i drugi značaj. Federalna komponenta u Tužilaštvu BiH ovo odgađa maksimalno, kao i mnoge slične slučajeve koji su se desili na početku proteklog rata, a posebno one na završnici rata“, rekao je Mitrović.

Na pitanje kako komentariše nezvanične informacije nekih medija da je Tužilaštvo BiH predmet „Zločini u Mrkonjiću“ ustupilo hrvatskom pravosuđu, Mitrović je rekao da je to neprihvatljivo.

„To je neprihvatljivo. BiH ima svoj sud i tužilaštvo i bilo bi normalno da procesuira zločine počinjene na njenom prostoru u razmjeni informacija, dokaza i postupaka sa hrvatskim pravosuđem. To je jedan od rijetkih slučajeva da se to dešava na ovakav način i na ovom mjestu koje je oličenje stravičnog zločina, koji ima oblike i genocida i urbicida“, naglasio je Mitrović.

On je rekao da se takvoj namjeri mora žestoko suprotstaviti i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kao nevladina organizacija koja predstavlja žrtve.

Porodice žrtava su ogorčene i kažu da je sramotno što za ove zločine još niko nije procesuiran.

Mira Đuza je 1996. godine u masovnoj grobnici pronašla posmrtne ostatke svog brata i kaže da je prizor bio stravičan.

„Prije ekshumiranja, 4. februara 1996. godine kad smo se vraćali iz izbjeglištva prvo smo svratili ovdje na groblje. Vidjeli smo stub i na njemu konopac, a ispod sve sprave kojima su naši ljudi mučeni, let-lampe i slično.. Vidjela sam i dva duga drveta koja su na sredini imala željeznu kuku, strašno je bilo. Patolog mi je objasnio da su žrtvama prvo stavljali grkljan na tu kuku, pa su ih željezom tukli u glavu. Mnogi su na taj način ubijeni“, rekla je Đuza i dodala da o tome treba pričati i da ovi zločini ne smiju biti zaboravljeni.

Ljilja Crnčević je u grobnici pronašla posmrtne ostatke brata, oca i strica.
„Samo Srbe osuđuju, a ko je uradio ovo u Mrkonjiću, zašto se o tome ne govori? U ovom vremenu nepravde teško je naći pravdu za žrtve koje su stradale na najgori način“, kaže Crnčevićeva.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

U MRKONjIĆ GRADU HRVATSKA VOJSKA POČINILA GENOCID NAD SRBIMA

PARASTOS ZA ŽRTVE MASOVNE GROBNICE

SUTRA OBILjEŽAVANjE 19 GODINA OD POVRATKA NA OGNjIŠTA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: