fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PARASTOS ZA VIŠE OD 6.000 SRBA UBIJENIH 1942. GODINE

U spomen-kapeli u Starom Brodu kod Višegrada danas je služen parastos za više od 6.000 Srba koje su u proljeće 1942. godine ubile ustaše, pripadnici Crne legije Jure Francetića.

PARASTOS ZA VIŠE OD 6.000 SRBA UBIJENIH 1942. GODINE

Jerej Dragan Vukotić rekao je da su na današnji dan prije 73 godine u kanjon Drine počele pristizati prve izbjeglice sa sarajevsko-romanijske regije, koje su tražile spas u Srbiji, bježeći od ustaša.

„Tih dana počeli su da se dešavaju pokolji koji su trajali sve do 2. maja, dok Njemačka komanda nije uvidjela da je riječ o jednom strašnom zločinu. Oni su zgroženi zvjerstvima ustaša naredbom Francetiću prekinuli pokolje i spasili oko 3.000 ljudi od smrti“, naveo je Vukotić.

On napominje da je vrijeme da Srbi počnu da uče pravu istoriju, a ne onu koju su ih učili komunisti gdje su imali lažne heroje i lažne bitke.

„Heroji su djevojke koje su skakale u Drinu i majke koje su sa svojim djetetom skočile u Drinu. Oni su pravi, istinski heroji, koji zaslužuju pažnju srpskog naroda i nas potomaka koji smo preživjeli“, zaključuje Vukotić.

Prema riječima Riste Borovčanina koji je preživio strašni zločin u proljeće 1942. godine, kaže da je glavni pokolj bio negdje između 16.00 i 17.00 časova.

„Sa druge strane Drine čamcima je došla nekakva vojska u žutim odijelima. Tražili su Francetića, a kada se pojavio rekli su da se više niko ne smije ubijati“, prisjeća se Borovčanin.

On kaže da su u ovom pokolju stradali njegovi stričevi, strine, snahe, rođaci i rodice.

Ratne 1942. godine, ne želeći da dopadnu u ruke ustaša, sa stijena u Drinu zajednički je skočilo čak 320 devojaka. Najveći i najmasovniji pokolj nad Srbima ustaše su u Starom Brodu počinile na pravoslavni praznik Mladence, 22. marta 1942. godine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

U Starom Brodu na Drini: Pomen stradalim u proljeće …

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

Osvećenje Spomen kapele u Starom Brodu kod … – Jadovno 1941.

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u … – Jadovno 1941.

PRIKAZAN DOKUMENTARAC „SPOKOJ KRAJA“ – Jadovno 1941.

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942. – Jadovno 1941.

Pomen za 6000 srpskih žrtava ustaške Crne … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: