fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Parastos za ubijene Srbe u Čardaku

U naselju Čardak, opština Derventa, u spomen-kompleksu koji je podignut na mjestu gdje sa nalazila masovna grobnica, jjučer je služen parastos, položeni su vijenci i cvijeće i prislužene svijeće za 37 Srba iz ovog naselja koji su ubijeni na Vaskrs 1992. godine.

Ovaj svirepi zločin počinili su pripadnici regularne Hrvatske vojske – 103 HVO brigade, kao i pripadnici Riječke i Sisačke brigade, zajedno sa pripadnicima paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica koje su formirali HDZ i SDA iz Dervente.

Vijence na spomenik srpskim junacima položile su delegacije porodica ubijenih, administrativne službe opštine Derventa, boračkih organizacija, udruženja, kao i političkih stranaka iz Dervente.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Derevente Drago Knežević podsjetio je da je 1992. godine za Srbe iz Čardaka bio „krvavi Vaskrs“, jer su toga dana pripadnici Hrvatske vojske i dojučerašnje komšije Hrvati i Bošnjaci na kućnim pragovima ubili 30 Srba, a svo preostalo srpsko stanovništvo, među kojima je bilo djece, žena i staraca, odveli u pripremljene logore.

„Oni su u tim logorima bili izloženi nečuvenim mučenjima, poniženjima i silovanjima. Dosta njih nije izdržalo torturu. Logoraši su klani pred ostalim zatočenicima“, podsjetio je Knežević i naglasio da za te zločine do sada niko nije odgovarao.

On je naveo da su ubijene cijele porodice Živković, Lazarević i Zorić. „Sve kuće u naselju su bile zapaljene, a ostavljena je poruka Srbima `Čardak je mrtav“, rekao je Knežević.

Za zločin koji je počinjen nad srpskim civila derventskog naselja Čardak još niko nije kažnjen. „Nadu da bi i zločin nad Srbima Čardaka mogao biti procesuiran daje hapšenje u SAD jedne od najkrvoločnije i najsvirepije zvijeri Azre Bašić“, rekao je Knežević i podsjetio da je Bašićeva uz prisustvo većeg broja logoraša zaklala Blagoja Đuraša, Srbina iz Čardaka.

Prema njegovim riječima, osim izvršilaca zločina nad Srbima u Derventi kazna bi trebalo da stigne i naredbodavce.

Načelnik opštine Milorad Simić je podsjetio da su Srbi sa Čardaka ubijeni u vrijeme kada hrišćani slave najveći praznik – Hristovo vaskrsenje. „Bili su u svojim kućama, za trepezom, niko ne može reći da su bili negdje na nekom drugom mjestu“, rekao je Simić.

On je istakao da u Derventi ima mjesta za sve dobronamjerne ljude. „Mržnja sa bilo koje strane stizala biće protjerana“, poručio je Simić.

Na Vaskrs 1992. godine derventsko naselje Čardak, koje je bilo isključivo naseljeno Srbima, u popodnevnim časovima više hrvatskih brigada, dok su se Srbi pripremali da proslave najveći hrišćanski praznik, opkolilo je ovo naselje i počinilo stravičan zločin.

Tog dana ubijeno je 30 Srba, a preostalo stanovništvo, njih oko 300, odvedeno je u logore.

Zločin na Čardaku je poslije Sijekovca najveći koji je počinjen u Posavini.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: