Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PARASTOS ZA STRADALE BILOGORCE 31. OKTOBRA

Parastos za stradale Bilogorce
Parastos za stradale Bilogorce

Subota, 31. oktobra 2015. sa početkom u 11 sati u hramu Sv. Marka u Beogradu

Poslije iscrpnog istraživanja u okviru djelatnosti Zavičajnog udruženja „Bilogora“ utvrđen je, nadamo se konačan, spisak žrtava istočne Bilogore u ratu 1991-1995. i neposredno poslije njega.

Radi se o 66 stradalih, uglavnom Srba, ali i Hrvata i pripadnika drugih nacionalnosti koji su izgubili život u sastavu TO opštine Grubišno Polje ili zbog toga što su bili u prijateljskim ili rodbinskim vezama sa srpskim stanovništvom.

Od ukupno 25 poginulih u vojnim formacijama, 17 ih je poginulo na području Bilogore, šest na drugim ratištima, a dvojicu prisilno mobilisanih Srba u hrvatsku paravojsku ubili su njihovi saborci izvan borbenih dejstava.

Od ukupno 41 civilne žrtve, 3 su poginule prilikom granatiranja Turčević Polja sa položaja tzv. „topničke grupe 52. samostalnog bataljuna ZNG-a Daruvar“, a 11 muškaraca ubijeno poslije mučenja i prebijanja od strane pripadnika Policijske stanice u Grubišnom Polju pod komandom Gladojić Steve, paravojne jedinice iz Virovitice pod komandom Stojana Gustina, te od lokalnog grubišnopoljskog kriminalca Veljka Marića.

Pripadnici ZNG ubili su 12 civila izvan borbenih dejstava, a ostale paravojne formacije različitim metodama mučenja još 15 civila.

Među ubijenim civilima je 7 žena.

Parastos za stradale Bilogorce sa sasluženjem protojereja-stavrofora Trajana Kojića održaće se u subotu 31. oktobra 2015. sa početkom u 11 sati u hramu Sv. apostola i jevanđeliste Marka u Beogradu.

 

Izvor: Zavičajno udruženje „Bilogora“, Beograd

Vezane vijesti:

VI Sabor Bilogoraca – 31. maja u Belom Potoku

Zavičajno udruženje Bilogora: „Jadovničke žrtve 1941.“

Početak operacije „Otkos“ – Bilogora

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: