fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos za poginule i nestale u akciji hrvatske vojske „Bljesak“

Milojko Budimir
Milojko Budimir

BEOGRAD, 28. APRILA – Udruženje porodica nestalih i poginulih iz Krajine i Hrvatske, sa sjedištem u Beogradu, organizovaće parastos za poginule i nestale u akciji hrvatske vojske „Bljesak“ u nedjelju, 1. maja, u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Nakon parastosa, čiji je početak predviđen za 11.00 časova, u tašmajdanskom parku biće položeno cvijeće na Spomen-ploču stradalim Srbima.

Parastos će biti služen i u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, gdje će po šesnaesti put sa „Mosta spasa“ biti spušteni vijenci u rijeku Savu.

Hrvatska je, po već oprobanom receptu, izvršila novu agresiju na Krajinu, odnosno na zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. u akciji „Bljesak“, iako je to područje bilo od početka 1992. godine pod zaštitom međunarodnih snaga.

U toj akciji protjerano je 15 000 Srba, koliko ih je u to vrijeme živjelo u zapadnoj Slavoniji, a ubijeno je ili nestalo 283 ljudi, od čega 57 žena i devetoro djece.

„Za zločine počinjene nad Srbima u toku `Bljeska` na području sektora `Zapad` još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim niti pred nacionalnim sudovima“, navodi se u saopštenju Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, dostavljenom Srni.

Poslije petnaest godina, u toku 2010. godine izvršene su ekshumacije posmrtnih ostataka u Okučanima /37/, u Medarima /28/ i Kukunjevcima na području Lipika /19/.

Na ovom području nalazi se još nekoliko sličnih grobišta /Vrbovljani sa 56, Donji Rajić sa 26, i više manjih lokacija/ sa 102 posmrtna ostatka žrtava iz vremena „Bljeska“, dok za 73 žrtve srpske nacionalnosti stradale u ovoj akciji za sada nema podataka o mjestima ukopa.

„Ove ekshumacije i identifikacije mogu se dovesti u vezu sa otvaranjem Poglavlja 23 `Pravosuđe i temeljna ljudska prava`, što predstavlja jedan od uslova za prijem Hrvatske u članstvo EU“, smatra predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

On kaže da do masovnijeg povratka nije došlo, a desili su se mnogi incidenti nad Srbima povratnicima, kao i na objektima, posebno pravoslavnim crkvama.

„Neki povratnici ubijeni su tako što su im na raznim mjestima podmetnute mine ili su umrli od posljedica fizičkog zlostavljanja. Posebno zabriljava činjenica da policija nije pronašla niti kaznila počinioce tih gnusnih nedjela“, naglašava Budimir.

Prema njegovim riječima, poslije izricanja prvostepene presude hrvatskim generalima u Hagu za udruženi zločinački poduhvat s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske i otimanja njihove imovine, izbjegli i prognani Srbi doživjeli su satisfakciju, ali s pravom očekuju i kompenzaciju svojih imovinskih, ljudskih i političkih prava.

Parastos žrtvama akcije

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: