Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PARASTOS STRADALIM SRBIMA IZ RATKOVIĆA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/01_Srpska Novinska Agencija.jpg

SREBRENICA, 21. JUNA (SRNA) – U srebreničkom selu Ratkovići danas će biti obilježeno 20 godina od stradanja 24 Srba, uglavnom civila, koje su muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice ubile na svirep način 21. juna 1992. godine.

Parastos stradalim Srbima biće služen kod spomenika koji su podigli preživjeli mještani i gdje se jednom godišnje okupljaju da odaju poštu, polože cvijeće i prisluže svijeće za pokoj duša ubijenih srodnika i komšija.

Obilježavanje 20 godina od stradanja organizuje Boračka organizacija Srebrenica.

Jake muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice u ranu zoru 21. juna 1992. godine okružile su i upale u Ratkoviće i ubijale nezaštićene civile, pljačkajući i paleći sve što su zatekli u, uglavnom, staračkim domaćinstvima.

Svirepo su ubijali žene, starce, slijepe i gluvonijeme, a potom su ih palili u njihovim kućama.

Dio stanovnika uspio je da se sakrije i spasi od sigurne smrti, zahvaljujući jutarnjoj magli i dobrom poznavanju terena. Iz raznih skrovišta gledali su kako muslimanski vojnici ubijaju, pljačkaju i pale srpsku imovinu i o tome su spremni svjedočiti.

Ni za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju još niko nije odgovarao, pa niko od očevidaca nije imao priliku ni da svjedoči.

Smanjuje se i broj svjedoka, jer ljudi umiru i pitanje je da li će neko od preživjelih dočekati da Tužilaštvo i Sud BiH procesuiraju nekog počinioca zločina u Ratkovićima da bi ispričali kako su tu ubijani Srbi i ko je to učinio.

Ratkovići su prije 20 godina potpuno spaljeni i uništeni i u njima ni nakon skoro dvije decenije nije obnovljena nijedna kuća niti se ko vratio da tu živi.

Da je tu nekada bilo selo, svjedoči još poneka zidina koja nije potpuno zarasla u šiblje i ostrugu, kao i spomenik podignut nastradalim mještanima.

Članovi Boračke organizacije Srebrenice, rodbina i prijatelji stradalih danas će posjetiti ovo selo i odatu dužnu počast palim srpskim žrtvama.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: