Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Papa naredio otvaranje arhiva iz vremena rata

Papa Franjo objavio je danas da je odlučio da potpuno otvori tajni vatikanski arhiv iz vremena Drugog svjetskog rata, kada je Katoličku crkvu vodio papa Pije Dvanaesti, što su Jevreji zahtijevali decenijama.

(AP Photo/Andrew Medichini)
(AP Photo/Andrew Medichini)

Pojedini Jevreji optužuju Pija, koji je vladao od 1939. do 1958. godine, da je ignorisao Holokaust tokom Drugog svjetskog rata i da o tome nije snažno govorio.

Vatikan je saopštio da je Pije spasavao Jevreje tiho, iza kulisa da ne bi pogoršao situaciju za mnoge ljude, uključujući katolike u Evropi koju su u to vrijeme okupirali nacisti.

Arhiv će biti otvoren 2. marta 2020. godine, objavio je papa Franjo u govoru i rekao da se „Crkva ne plaši istorije“.

On je dodao da je nasljeđe pape Pija opterećeno „nekim predrasudama i pretjerivanjem“.

Američki jevrejski komitet /AJC/, jedna od vodećih jevrejskih grupa, pozdravio je ovu odluku.

„Naročito je važno da stručnjaci vodećih memorijalnih institucija o Holokaustu u Izraelu i SAD objektivno i na najbolji mogući način procijene istorijske zapise o tim užasnim vremenima, da se prepoznaju neuspjesi i hrabri napori u periodu Šoaha /Holokausta/“, saopštio je rabin David Rozen, direktor za međuvjerska pitanja u AJC-u.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: