Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Papa naredio otvaranje arhiva iz vremena rata

Datum objave: utorak, 5 marta, 2019
Veličina slova: A- A+

Papa Franjo objavio je danas da je odlučio da potpuno otvori tajni vatikanski arhiv iz vremena Drugog svjetskog rata, kada je Katoličku crkvu vodio papa Pije Dvanaesti, što su Jevreji zahtijevali decenijama.

(AP Photo/Andrew Medichini)
(AP Photo/Andrew Medichini)

Pojedini Jevreji optužuju Pija, koji je vladao od 1939. do 1958. godine, da je ignorisao Holokaust tokom Drugog svjetskog rata i da o tome nije snažno govorio.

Vatikan je saopštio da je Pije spasavao Jevreje tiho, iza kulisa da ne bi pogoršao situaciju za mnoge ljude, uključujući katolike u Evropi koju su u to vrijeme okupirali nacisti.

Arhiv će biti otvoren 2. marta 2020. godine, objavio je papa Franjo u govoru i rekao da se “Crkva ne plaši istorije”.

On je dodao da je nasljeđe pape Pija opterećeno “nekim predrasudama i pretjerivanjem”.

Američki jevrejski komitet /AJC/, jedna od vodećih jevrejskih grupa, pozdravio je ovu odluku.

“Naročito je važno da stručnjaci vodećih memorijalnih institucija o Holokaustu u Izraelu i SAD objektivno i na najbolji mogući način procijene istorijske zapise o tim užasnim vremenima, da se prepoznaju neuspjesi i hrabri napori u periodu Šoaha /Holokausta/”, saopštio je rabin David Rozen, direktor za međuvjerska pitanja u AJC-u.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top