fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Papa ima dokaz da je Stepinac znao za užasne zločine ustaša u NDH

Ovaj papa neće pogriješiti, u to treba biti siguran. Mogu ga hrvatski nacionalisti zvati „crvenim papom“ iz Latinske Amerike, ali on neće sigurno ništa oko Stepinca prepustiti slučaju

Papa Franja, ustaše iznad leševa pobijenih Srba, Alojzije Stepinac, foto: Novosti
Papa Franja, ustaše iznad leševa pobijenih Srba, Alojzije Stepinac, foto: Novosti

Tajni dokument koji otkriva ulogu kardinala Alojzija Stepinca u vrijeme ustaške NDH došao je u ruke pape Franje! Iako u Vatikanu, zasad, ne žele da preciziraju o čemu je riječ, niti ko je poslao ove papire, visoki izvor iz sjedišta Rimokatoličke crkve otkriva „Novostima“ da se o svemu obavješteni samo papa i najuži krug njegovih odanih saradnika.

Može se nagađati da li je riječ o jednom ili o više dokumenata, ali i iz poslednje papine izjave o Stepincu jasno je da se veoma detaljno ispituje da li je on, i na koji način, podržavao ustaške zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, posebno tokom 1941. godine koja je i najspornija u biografiji hrvatskog kardinala – kaže izvor ovog lista iz Vatikana, otklanjajući svaku mogućnost da bi Stepinac mogao biti proglašen svetim dok se ne utvrde doslovno sve okolnosti.

Prema rečima sagovornika „Novosti“, papa nije, kao što se i očekivalo, podlegao pritiscima da brzo odluči hoće li potpisati papir kojim Stepinac postaje svetac. Ukazuje na to i da je tih pritisaka bilo od hrvatskih biskupa, „ali ne samo od njih“.

Izvor „Novosti“ potvrđuje da su na adresu Vatikana i do sada dolazili mnogobrojni dokumenti o Stepincu i da su svi detaljno proučeni. Navodno su se i neke jevrejske organizacije uključile u traganje za istinom, jer je ustaški režim u prvim godinama Drugog svjetskog rata ponajviše bio brutalan prema Jevrejima i Srbima.

Iako sagovornik „Novosti“ iz Vatikana nije želio da potvrdi da je ključni dokument, o kojem je sada riječ, došao iz arhiva Srpske pravoslavne crkve, ili neke njoj bliske crkve, nije ni isključio tu mogućnost.

Mnogi detalji iz vremena Pavelićevog režima nisu još poznati, niti dostupni javnosti, ali važni dokumenti postoje. Kriju se i u arhivama velikih država koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu i postoje kanali kako do njih može da se dođe – kaže sagovornik našeg lista, otkrivajući da su baš ti dokumenti, do sada nepoznati, presudni za dalje papine odluke o Stepincu.

Ovaj papa neće pogriješiti, u to treba biti siguran. Mogu ga hrvatski nacionalisti zvati „crvenim papom“ iz Latinske Amerike, ali on neće sigurno ništa oko Stepinca prepustiti slučaju.

U Vatikanu, postoje osobe koje su „veoma dobro informisane o svim okolnostima iz vremena NDH i ponašanju hrvatskog sveštenstva“.

Tako je i crkveni vrh dobro obavješten da je bilo sveštenika koji su usko sarađivali sa ustašama, baš kao i onih koji su se uključili u antifašistički pokret i davali podršku Narodnooslobodilačkoj vojsci – navodi izvor „Novosti“.

Sveta stolica, ima mnogo više saznanja o Stepincu i svemu što se događalo u vrijeme NDH, nego što se u javnosti misli.

Sigurno je samo to da ovaj papa želi da se dođe do pune istine, bez obzira na to da li to nekom odgovara ili ne, pa radilo se i o crkvi u Hrvatskoj. Ako ovaj dokument ili više njih otkriju nešto dodatno o Stepincu i njegovom odnosu sa Pavelićem i ustašama, a što ne bi bilo na čast hrvatskom kardinalu, nikada neće biti proglašen svetim, bar ne za pontifikata pape Franje – kategoričan je sagovornik beogradskog lista.

Tajne krije 1941. godina

O ulozi Alojzija Stepinca u posleratnom periodu nema dilema ni za Katoličku crkvu, niti, kako ukazuje naš izvor u Vatikanu, za SPC. – Ostaje sporna 1941. godina, a naš sagovornik blizak Vatikanu i samom papi kaže da je najvažnije doći do istine šta je Stepinac radio od aprila te godine do kraja 1941. Ima tu još mnogo tajni

U međuvremenu, izjave pape Franje koje je nedavno dao hrvatskom novinaru Silviju Tomaševiću, prije svega isticanje poglavara SPC, patrijarha Irineja, izazvale su bijes hrvatskih biskupa. U konzervativnim crkvenim krugovima u Hrvatskoj, papa Franja je krajnje omražena ličnost i biskupi samo čekaju da prestane njegov pontifikat.

Sve to papa dobro zna, ali mu je svejedno. Uostalom, jasno je rekao da želi istinu, a sve drugo nije važno – tvrdi sagovornik „Novosti“.

U Vatikanu upozoravaju da je papa Franja već pomalo nezadovoljan stalnim pitanjima iz Hrvatske, pa i od strane političara, šta će biti sa Stepincem. Jasna je i želja pape Franje da se poboljšaju odnosi sa SPC, ali i njegov cilj da u dogledno vreme posjeti Srbiju, što bi, kako se ocjenjuje, mogao da bude put za njegov eventualni odlazak u Moskvu.

Oko Stepinca papa će ići do kraja. Kako saznaju „Novosti“, ako dokumenti koji su sada na njegovom stolu otkriju nove detalje, pažljivo će ih istražiti veoma kvalifikovani ljudi kojima je papa okružen.

Ništa više neće biti prepušteno slučaju, a ako se ne nađu dodatni razlozi za sumnje u saradnju Stepinca sa ustašama, mogao bi biti otvoren put da bude proglašen svetim. Sada je samo jasno da je još dug put do odluke.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: