fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Panika u Austriji zbog komemoracije u Blajburgu

Klub Zelenih traži zabranu skupa uz objašnjenje da je reč o „najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavalaca jedne fašističke države“ u toj zemlji

foto Arhiva , AP Photo/Darko Bandic
foto Arhiva , AP Photo/Darko Bandic

Zagreb – Najavljeno okupljanje na Blajburškom polju ovog vikenda izazvala je sporove u Austriji i dok Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije traži zabranu skupa uz objašnjenje da je reč o „najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavalaca jedne fašističke države“ u toj zemlji, bezbednosne službe smatraju da je reč o „crkvenoj komemoraciji“.

 „Svake godine hiljade Hrvata hodočaste u koruški grad Blajburg kako bi obeležili ‘blajburški masakr’ iz 1945. Na okupljanju u subotu očekuje se između 10 i 15 hiljada ljudi. Iz perspektive antifašističkih grupa reč je o najvećem okupljanju desnih ekstremista u ovom delu Evrope, ali je taj skup prijavljen kao crkvena komemoracija’, prenela je APA pozivajući na pisanje bečkog dnevnika Standard.

Navodi se da je „zvanični razlog okupljanja komemoracija hiljadama ubijenih ustaških vojnika nakon kapitulacije nacista 1945.“, kao i da je „oko 40.000 pobeglih vojnika, koji su se borili na strani Nemačke, izručeno od britanske vojne sile s članovima porodica Titovim komunističkim partizanima. Hiljade njih je nasilno izgubilo život na licu mesta ili tokom marša nazad u Jugoslaviju“.

Niz antifašističkih organizacija u koruškom parlamentu je u utorak predalo apel za zabranu ove manifestacije, a juče im se pridružio i parlamentarni klub Zelenih, koji smatra da je reč o „najvećem okupljanju revizionista, neonacista i podržavalaca jedne fašističke države“ u Austriji, uz upozorenje da se tamo masovno pojavljuju fašistički simboli koji su zabranjeni.

Zastupnik Zelenih Albert Štajnhauzer optužio je lokalne vlasti da odobravanjem skupa na Blajburškom polju krše zakone i Ustav Austrije.

Bezbednosne službe Koruške, pak, smatraju da je to pogrešna interpretacija i ističu da je reč „o crkvenoj manifestaciji koja se održava već 30 godina“, kao i da su posetioci većinom rodbina ubijenih.

Načelnik okruga Folkermarkt Gert-Andre Kleš, u kojem se održava skup, kaže da se „po austrijskim zakonima ova manifestacija ne može zabraniti“, ali i da se skup „rigorozno nadgleda“. Na licu mesta su uvek jedan predstavnik državnog tužilaštva, ljudi iz službe za zaštitu ustavnog poretka i policija.

Kleš priznaje da je pre nekoliko godina uhapšen jedan čovek koji je pozdravljao okupljene uzdignutom desnom rukom (tzv. ‘Hitlergruš’ tj. ‘Hitlerov pozdrav’), kako se to kaže u nemačkom govornom području, koji je kasnije i osuđen na sudu.

Na Blajburškom polju se ne mogu videti kukasti krstovi i slične insignije, ističe Klesć, ali i dodaje da „protiv uniformi i simbola koji su zabreni u Hrvatskoj, ali ne i u Austriji, ne mogu ništa učiniti“.

Gradonačelnik Blajburga, socijaldemokrata Stefan Visočcnig, kaže da nije sretan zbog tog okupljanja i misli da se „crkveni kontekst zloupotrebljava kako bi se zamaskirali pravi motivi“. Visočnig je pozvao austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da promeni važeći zakon o zabranjenim simbolima kako bi obuhvatio i simbole koji su zabranjeni u Hrvatskoj.

Ističe da on kao gradonačelnik nema ovlašćenja da zabrani skup , koji se, inače, održava na privatnom imanju. Smatra da tema Blajburga „još uvek nije doživela status kakav bi trebalo u objektivnom smislu, da se nije dogodilo suočavanje s osnovnom činjenicom da se radi o daleko najvećoj tragediji u hrvatskoj istoriji“

Tim povodom u emisiji „Iza zavjese“ na HRT-u gostovao je istoričar Josip Jurčević koji se osvrnuo na teme iz hrvatske prošlosti, od Blajburga i komunističkog nasleđa, do predloga zakona o otvaranju arhiva i kanonizacije Alojzija Stepinca. Profesor Jurčević je rekao da su austrijske vlasti prilično kasno ove godine odobrile okupljanje u Blajburgu uveren da razlog tome nije bila najava konceta, inače, proustaškog estradnog pevača Marka Perkovića Tompsona, već bezbednosti razlozi, odnosno, kako tvrdi, pretnje nekih Srba koji žive i rade u Austriji.

„Blajburg je jedna od najvećih tajni jugoslavenskog komunističkog režima koji je preduzimao sve vrste akcija i operacija da se ta tema potpuno makne s javne scene, odnosno da se o njoj ništa ne zna i ne govori, te da se ne obeležava. Istina o blajburškoj tragediji bi teško kompromitirala taj sistem, unutar Jugoslavije i u međunarodnim okolnostima“, rekao je, između ostalog, Jurčević.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Pokrenuta inicijativa „Reci Ne ustašama u Blajburgu“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: