Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ovo je najpotresnija ratna priča, o partizanskom dečaku koji je herojski ćutao!

Datum objave: četvrtak, 17 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Slavoljub Ković

Slavoljub Ković

Ovo je najtužnija priča antifašističke borbe Srba u Drugom svetskom ratu, a ako ste čuli za Boška Buhu i Sirogojna, morate onda znati priču i o Slavoljubu Koviću partizanskom borcu i kuriru kome su Nemci urezali petokraku na čelu i ubili ga!

Partizanskog kurira, dečaka Slavoljuba Kovića kojeg su svi zvali Slava Nemci su 1941. gdine zarobili na Ceru i odveli u logor Zabran kod Šapca. Tamo su ga svirepo mučili i od njega pokušali da saznaju imena drugih partizana, a išli su dotle da su mu urezali petokraku na čelu, a njegova slika krvave glave ostaće večno upamćena.

Njegova žrtva bila je i inspiracija čuvenog dečijeg pesnika Ljubivoja Ršumovića koji je njemu u čast napisao “Poemu o ćutanju”.

Ostaće upamćeno da je na Badnje veče 1942. godine, mali Slava zverski mučen od članova nemačkih SS divizija, i baš tada su ga zverski mučili i tako krvavog ga fotografisali. Tri dana kasnije, 10. januara 1942. godine streljan je sa svim ostalim zarobljenicima.

Slavoljub Ković
Slavoljub Ković

DEO POEME O ĆUTANjU:

“To što si ti učinio nije mogao svako,

to mora da se pamti

i kada nesreće odu,

svetli sa tvoga čela,

sunce petokrako,

kao najljubavnije reči:

– Slava voli slobodu”.

 

Izvor: Intermagazin

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 30. marta 2016. godine.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Ovo je najpotresnija ratna priča, o partizanskom dečaku koji je herojski ćutao!“

mila kaže:

Tužno,ali on je svoje mjesto u pamćenju mnogih obezbijedio.Međutim tekst je neprofesionalan jer nigdje se ne spominje da je imao 17 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top