Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvoreno pismo mr Veljka Samardžije poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije

Narodna skupšina Republike Srbije Foto: Večernje Novosti
Narodna skupšina Republike Srbije

Beograd – Evo ima već više od sedamdeset godina kako se završio Drugi svetski rat, a naš Parlament, Parlament Srbije, nije se izjasnio o ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ko je pozvaniji da to učini od njega ?

Ovih dana, uostalom kao i svih ovih proteklih godina, samo različitog intenziteta, u Hrvatskoj besni antisrpska histerija i otvoreno se veliča ustaštvo i NDH-a, čime se direktno negiraju stravični zločini počinjeni nad Srbima, koji imaju sva obeležja genocida. Srbi su u toj monstrum državi proterivani, nasilno prevođeni na katoličku veru i ubijani u jamama i koncentracionim logorima. Prema istorijskim dokumentima Nezavisna Država Hrvatska je bila klasična genocidna tvorevina.

Upravo zato što se genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata nije nazvao pravim imenom, niti se posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj izvršila denacifikacija-deustašizacija, mogao se ponoviti i ponovio se novi genocid od 1991.-1995. godine,kao i sva događanja do dana današnjeg.

Kao što je „holokaust“ ime za sistematski državni progon i genocid nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata od strane nacističke Nemačke, tako je „Nezavisna Država Hrvatska“ ime za sistematski državni progon i genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata u Hrvatskoj.

Ante Starčević je, još polovinom 19. veka, prvi pominjao istrebljenje Srba kao konačno rešenje srpskog pitanja u Hrvatskoj i smatra se začetnikom ustaškog pokreta.

Prošao je skoro ceo vek da bi se ova monstruozna namera sprovela u delo u ustaškoj NDH-a. O tom vremenu, karakteru i zločinima te države nad Srbima postoje neoborivi istorijski dokazi, od rasnih zakona do gubilišta po celoj NDH-a i koncentracionim logorima, Jasenovac, Jadovno , Slana na Pagu i mnogi drugi.

Logori Jastrbarsko, Sisak , Lobor, Jablanac, Mlaka, Erosice, Ustica, Stara Gradiška, Gornja Rijeka i Metajna na ostrvu Pagu bili su u Drugom svetskom ratu jedini koncentracioni logori ( zatvori, tamnice i stratišta) u svetu,specijalizovani za zatvaranje i ubijanje dece.

Franju Tuđmana,koji je otvoreno i javno negirao i umanjivao ustaške zločine tokom Drugog svetskog rata,te umanjivao ukupan broj Jevreja koji je stradao tokom holokausta,u Hrvatskoj smatraju ocem domovine ?

U Zagrebu 1990. godine Franjo Tuđman,kao osnivač i predsednik političke stranke HDZ-a izjavljuje:

„Nezavisna Država Hrvatska je bila izraz istorijske i tisućugodišnje težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom“

Na sastanku vojnog i političkog vrha Hrvatske ,na kojem je sistemski planiran progon Srba,održanom 31. jula 1995. godine na Brionima, uoči akcije Oluja, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman iznosi plan konačnog rešenja Srba u Hrvatskoj :

“Rešiti, na koji način rešiti? To je tema današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti,može da kapitulira u nekoliko dana”

Rezultat ove sistemske namere je pogrom i progon Srba iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine, a posledica konačno rešenje Srba – Srbi su praktično nestali iz Hrvatske.

Ko je i kada odgovarao za ovaj zločin? Niko !

U istom maniru se i danas i dalje nastavljaju zločini u Hrvatskoj,nipodaštavanjem i širenjem straha prema preostalim Srbima koji tamo žive,samo zato što su Srbi.

Zato rehabilitacija ustaškog vikara Alojzija Stepinca, koji je govorio za NDH da je “božji dar”,podizanje spomenika ustaškom teroristi i ubici jugoslovenskog ambasadora Miri Barešiću i poništavanja presude za ratni zločin nad srpskim civilima,ustaši Branimiru Glavašu,su nažalost, logičan sled događanja,iz razloga što nije bilo oštrih reakcija od strane Srbije na sve te događaje a sledom toga,ni reakcije svetske javnosti,a kako i gde će sve to zlo završiti,za sada je pitanje bez odgovora,ali se i te kako može naslutiti,ako ne bude odgovarajuće reakcije ?

Do sada je 29 zemalja,stradanje Jermena između 1915. i 1917. godine u Prvom svetskom ratu,okaraterisalo kao genocid. Nemački Bundestag je početkom juna 2016. godine izglasao rezoluciju po kojoj je turski zločin nad Jermenima proglasio genocidom, a upućen je i poziv poslanicima Bundestaga da uskoro izglasaju rezoluciju o još jednom masakru, i to onom koji su Nemci počinili u vreme kolonijalne vlasti nad Namibijom, ubivši od 1904. do 1907. oko 100 000 pripadnika plemena „Herero“ i 10 000 pripadnika plemena „Nama“.

Pored nemačkog parlamenta, priznanje genocida nad Jermenima u Prvom svetskom ratu su učinili i parlamenti : Francuske, Italije, Austrije, Belgije, Češke, Grčke, Holandije, Poljske, Slovačke, Kipra, Rusije, Kanade, Švajcarske …

Evropski parlament, je još 1987. godine ubijanje Jermena pre jednog veka,proglasio genocidom.

Stogodišnjca zločina je bio povod i za usvajanje posebne rezolucije u Evropskom parlamentu. Usvajanje evropske rezolucije usledilo je samo nekoliko dana posle izjave papa Franje da je : „ tokom prošlog veka ljudski rod doživeo tri ogromne tragedije bez presedana,prva koju većina smatra i prvim genocidom 20. veka, pogodila je jermenski narod,druga dva genocida u prošlom veku su počinili nacistički i staljinistički režimi” , naveo je papa.
Papa Franja je krajem jula 2016. godine posetio bivši nacistički logor smrti – Aušvic Birkenau i postao treći poglavar rimokatoličke crkve koji je posetio to mesto,gde je ubijeno više od milion ljudi,većinom Jevreja i tim povodom zapalio veliku belu sveću, a u čemu je razlika između Aušvica i bivšeg ustaškog koncentracionog logora Jasenovac,u kome je ubijeno više od sedamsto hiljada ljudi, većinom Srba?

Ono što možete Vi,poslanici Narodne skupštine Republike Srbije, je da usvojite rezoluciju o genocidu nad Srbima,Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj,u kojoj je planski ubijeno više od milion ljudi, a nakon toga je na parlamentima drugih zemalja da se izjasne o zločinu ustaške NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj,a usvajanje ili neusvajanje te rezolucije sa njihove strane je tada njihov preoblem, a ne više naš.

A što se tiče papa Franje? Bio je eksplicitan o „nacističkim režimima“ koji su počinili genocid u prošlom veku, a u koje i te kako spada i ustaška NDH-a,te iskreno verujem da će uskoro zapaliti veliku belu sveću i u Jasenovcu.

Autor: Mr Veljko Samardžija

Izvor: Banija Online

 

Vezane vijesti:

Sećanja na „Oluju”: Još hodamo u koloni užasa

Vučić: Ustali smo jači i bolji, a hteli su da nas nema

Blagi osećaj gađenja

Skandalozan govor branitelja: Žao mi je što nismo odradili posao do kraja!

Izjava ratnog zločinca Glavaša – vrhunac ludila u Hrvatskoj

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: