Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “РУКОПИСЕ КОПАМ И СИЈЕМ…ПАМЋЕЊЕ СВИЈЕТА”

Датум објаве: среда, 1 априла, 2015
Величина слова: A- A+

Замjеник амбасадора Пољске у БиХ Роберт Амброзиjак и потпредсjедник Јевреjске општине Бањалука и директор Јевреjског културног центра „Ари Ливне“ Ђорђе Микеш

Замjеник амбасадора Пољске у БиХ Роберт Амброзиjак и потпредсjедник Јевреjске општине Бањалука и директор Јевреjског културног центра „Ари Ливне“ Ђорђе Микеш

У Јевреjском културном центру “Арие Ливне” у Бањалуци синоћ jе отворена изложба докумената пронађених у Варшавском гету за вриjеме Другог свjетског рата под називом “Рукописе копам и сиjем…Памћење свиjета”.

Изложбу jе отворио замjеник амбасадора Пољске у БиХ Роберт Амброзиjак, истичући да jе ова изложба од велике важности и у контексту Дана холокауста.

Амброзиjак jе истакао да главна тема изложбе архив историчара Емануела Рингелблума, коjи jе био у Варшавском гету за вриjеме Другог свjетског рата.

“Рингелблум jе био свjестан тога да ће холокауст дониjети огромне жртве и велико истребљење jевреjског народа и зато jе окупио око себе групу људи коjи су одлучили да прикупљаjу материjале о сваком аспекту живота Јевреjа у гету и генерално на циjелоj териториjи окупиране Пољске”, рекао jе Амброзиjак.

Он jе нагласио да jе Рингелблумов архив сачињен у три диjела, те да су два пронађена, jедан дио одмах након рата, а други касниjе педесетих година прошлог виjека.

“Архив садржи неколико десетина хиљада разноврсних докумената, фотографиjа, писама и дjечиjих радова коjа су jевреjска дjеца писала током траjања Другог свjетског рата у Пољскоj, разних других докумената од великог историjског значаjа”, рекао jе Амброзиjак.

Он jе истакао да се, осим докумената, фотографиjа и записа, на изложби налазе и сачуване разгледнице коjе су бацане из возова коjи су водили у депортациjу Јевреjе у логоре смрти.

Амброзиjак jе рекао да jе циљ ове изложбе да приближи свима у БиХ колико jе велика трагедиjа био холокауст коjи се догодио током Другог свjетског рата.

“Врло нам jе драго што можемо сарађивати са Јевреjским културним центром у Бањалуци. Први пут смо овдjе и jако нам jе драго да у Бањалуци постоjи такво мjесто гдjе се ова тематика може приказивати”, рекао jе Амброзиjак, истичући да jе изложба раниjе постављена и у Сараjеву.

Ђорђе Микеш, потпредсjедник Јевреjске општине Бањалука и директор Јевреjског културног центра “Арие Ливне”, рекао jе да изложба говори о страдањима Јевреjа, али да ће бити прилике да се у овом центру говори и о достигнућима Јевреjа и о учешћу Јевреjа у животу ове земље и овог града.

“Ми покушавамо оваj центар да афирмишемо у овом граду као културну институциjу у коjоj ће се дешавати многоброjне културне манифестациjе и сретни смо што jе jедна од таквих прилика и данашња изложба”, рекао jе Микеш.

Изложбу, коjа ће бити отворена седам дана, организовала jе пољска Амбасада у БиХ у сарадњи са Јевреjским културним центром “Арие Ливне” у Бањалуци.

Отварању изложбе претходило jе приказивање документарног филма “Варшавски гето”.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ИЗЛОЖБА “ЛОГОР ЂАКОВО: СЈЕЋАЊЕ КАО ОПОМЕНА …

Бањалука- отворена изложба о страдању Јевреjа – Jadovno 1941.

Slavko Goldstein: Kakva sreća, otići u smrt uzdignuta čela – Jadovno …

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top