fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvorena izložba „Odbrana 78” o NATO agresiji

Izložba je multimedijalna i interaktivna postavka koja prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani

(Fotografije Ministarstvo odbrane)
(Fotografije Ministarstvo odbrane)

NATO agresija je bila poslednji veliki zločin 20. veka. NATO agresija je bila završetak jednog strašnog i krvavog veka, u kome Srbi nisu zaslužili da izgube milione ljudi. Srbija ni jednim svojim postupkom nije ničim ni izazvala ni skrivila NATO agresiju. Nema nikakve srpske krivice u NATO agresiji i strašnom ratu 1998. i 1999. godine, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78”, posvećenu obeležavanju 20 godina od odbrane otadžbine od NATO agresije u izložbenom prostoru Muzeja Grada Beograda.

Mi gledamo u budućnost, dodao je, i izabrali smo da budemo vojno neutralni, ne želimo sukob ni sa kim i hoćemo da gradimo prijateljstvo, ali, podvukao je, nikada ne smemo da zaboravimo ono što je bilo.

Govoreći o izložbi, autor Dušan Jovović istakao je da je reč o projektu koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

On je posebno naglasio da su koautori izložbe jedinice Vojske Srbije, bez kojih ovu izložbu nije bilo moguće prirediti. Među njima posebnu zahvalnost dugujemo 250. raketnoj bigadi za protivvazduhoplovna dejstva.

– Izložba je multimedijalna i interaktivna postavka koja prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, što zbog svoje jačine i načina na koji je to snimano 1999. godine, a svi materijali su digitalno obrađeni – naglasio je Jovović, dodajući da je glavna ideja bila da se interaktivnim pristupom kod publike izazove emocija i da se pokaže da su vojska i narod bili neodvojiva celina i da nije bilo fronta.

On je istakao da je postavka podeljena u osam celina, među kojima je izdvojio „Sigurnu sobu” koja je posvećena nastradaloj deci, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.

Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnoštvo dece, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministri u Vladi, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović sa članovima Kolegijuma, članovi Kolegijuma ministra odbrane, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, grada Beograda, penzionisani pripadnici sistema odbrane, kao i predstavnici javnog i kulturnog života.

Autor: M.G.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: