Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvorena izložba o Austrougarskom logoru u Doboju

U Kulturnom centru "Pale" večeras je otvorena izložba "Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015", koju su pripremili Regionalni muzej Doboj i Pravoslavno arhijerejsko namjesništvo dobojsko.
U Kulturnom centru “Pale” večeras je otvorena
izložba “Dobojski logor, kultura sjećanja
1915-2015″

U Kulturnom centru “Pale” večeras je otvorena izložba “Dobojski logor, kultura sjećanja 1915-2015”, koju su pripremili Regionalni muzej Doboj i Pravoslavno arhijerejsko namjesništvo dobojsko.

Autor postavke, viši kustos i istoričar muzeja u Doboju Milka Ćosoć istakla je da se na izloženim dokumentima i fotografijama nalaze podaci o velikom broju stradalih u dobojskom logoru sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

“Kroz logor od 1915. do 1917. godine prošao je 45.791 logoraš, od toga 16.673 muškarca, 16.996 žena i 12.122 srpska vojnika. Među njima je bilo starijih građana, žena i djece”, naglasila je Ćosićeva.

Prema njenim riječima, javnost ne zna mnogo o tom logoru, ali istorija kaže da je to prvi sabirni logor u civilizovanoj Evropi.

Ćosićeva kaže da je cilj izložbe da se ne zaboravi masovno ubijanje i da se pokuša saznati još imena stradalih.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da mu je zadovoljstvo što građani Pala mogu vidjeti ovu postavku, jer je poznato da je značajan broj ljudi sa ovog područja odveden u ovaj logor.

Dan sjećanja na žrtve logora u Doboju se obilježava 27. decembra.

Austrougarski logor bio je na prostoru sadašnje dobojske željezničke stanice, a internirani Srbi bili su smješteni u drvenim barakama u kojima su prethodno uginuli konji austrougarske vojske od zarazne bolesti “sakagije”.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova utvrdio je događaje od republičkog značaja masovnih stradanja srpskog naroda na prostorima BiH, među kojima je internacija Srba u dobojski austrougarski logor od 1915. do 1917. godine.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Foča- izložba o stradanju Srba u dobojskom logoru (FOTO …

Sjećanje na stradanje Srba u dobojskom logoru prije 100 godina …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: