fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Otvorena izložba fotografija „Nemojte nas zaboraviti“

Doboj - izložba
Doboj – izložba fotografija „Nemojte nas zaboraviti“

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje večeras je otvorena izložba „Nemojte nas zaboraviti“ autora Riste Marjanovića, na kojoj 59 fotografija prikazuje srpske dobrovoljce u Prvom svjetskom ratu.

Kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković, koji je koautor izložbe, kaže da je riječ o fotografijama prvog ratnog fotoreportera Šapčanina Riste Marjanovića posvećenim srpskim dobrovoljcima u Velikom ratu.

Stanković je rekao da su ovi radovi bili izloženi 1916. godine na zajedničkoj savezničkoj izložbi u Paviljonu „Marsan“ u Parizu kao najbolja moguća propaganda na dešavanja u tadašnjoj ratnoj Srbiji, dodajući da izložba može da se gleda i kao „slikovnica Velikog rata“.

On navodi da naziv izložbe „Nemojte nas zaboraviti“ predstavlja naslov knjige ratnog dnevnika Milana Vakanjca, srpskog oficira i dobrovoljca u Prvom svjetskom ratu.

Izložbu, koja je prošle godine proglašena za najposjećeniju u Srbiju, u proteklih mjesec dana vidjelo je više od 20.000 ljudi.

„Poslije Beograda izložba gostuje u Republici Srpskoj i do sada je obišla Sarajevo, Trebinje, Andrićev institut u Višegradu, Foču i Banjaluku“, naveo je Stanković.

Direktor Narodnog muzeja u Šapcu Marko Bingulac ističe da izložba fotografija predstavlja dio zajedničke istorije srpskog naroda koja je ovjekovječena kroz fotografski aparat Marjanovića.

„Zajednička misija je da kroz ovu izložbu i mnoge druge događaje pokazujemo da ne zaboravljamo našu prošlost i pretke i da to prenesemo na mlađe generacije“, rekao je Bingulac.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Novak Radojčić rekao je da se radi o nesvakidašnjoj izložbi fotografija, koja upotpunjuje i obilježavanje stogodišnjice sjećanja na stradanje srpskog naroda u Dobojskom logoru.

Izložba je plod saradnje Srpske akademije nauka i umjetnosti, Muzeja Novog Sada, Narodnog muzeja Šabac i Vojnog muzeja u Beogradu.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Vatikan je rat protiv Srbije smatrao neophodnim

Izložba fotografija Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Promovisan projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: