Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

OTVARANjE IZLOŽBE ZAOSTAVŠTINE PATRIJARHA PAVLA 26. JANUARA

Datum objave: sreda, 21 januara, 2015
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Patrijarh_Pavle.jpg

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci od ponedjeljka, 26. januara, do 31. marta biće otvorena izložba zaostavštine blaženopočivšeg patrijarha Pavla “Svedočim, samo…”.

Izložba je podijeljena u tri cjeline, koje patrijarha Pavla prikazuju kroz svjetovni, monaški i period dok je bio prvi među jednakima, navodi se se u saopštenju Republičkog sekretarijata za vjere.

Nazvana po patrijarhovoj knjizi “Svedočim, samo…”, izložba kroz fotografije i predmete koje je patrijarh Pavle svakodnevno koristio najbolje svjedoči i prikazuje njegovu ličnost.

Pored ostalog, biće izloženi šivaća mašina na kojoj je sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprsni krstovi, mantije, kaputi, obuća, čiviluk, alat, malo poznate fotografije, knjige…

Biće izloženo i ordenje dobijeno od Republike Srbije, Republike Srpske, Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, kao i njemu dragi pokloni od poglavara drugih pomjesnih pravoslavnih crkava, te i panagija, naprsni krst i prikaz rođenja Gospoda Isusa Hristosa dar Jerusalimske patrijaršije, kao i mnogi drugi darovi.

Poseban dio izložbe su misli, poruke i zabilješke pisane patrijarhovom rukom, prepoznatljivim zelenim mastilom.

Tu su poruke koje je slao narodu Republike Srpske i BiH u više od 20 svojih pastirskih posjeta ovim prostorima.

O svjetovnom životu Gojka Stojčevića najbolje govore fotografije, od prve iz 1924. godine u školi u Kućancima, do onih sa školskim drugovima, prijateljima i rođacima, fotografisanim dok 1946. nije obukao monašku rizu u manastiru Blagoveštenje.

Izloženi predmeti dio su zaostavštine patrijarha Pavla koja se nalazi u manastiru u Rakovici kod Beograda.

Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. u 96. godini, a sahranjen je u porti manastira Rakovica. Na opelu i sahrani ispratilo ga je oko 600.000 ljudi.

Povodom stotinu godina od rođenja i pet godina od smrti patrijarha Pavla, izložba je bila postavljena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, odakle stiže u Banjaluku zahvaljujući inicijativi Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OTVORENA IZLOŽBA ZAOSTAVŠTINE PATRIJARHA PAVLA …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top