Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OTVARANjE IZLOŽBE ZAOSTAVŠTINE PATRIJARHA PAVLA 26. JANUARA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Patrijarh_Pavle.jpg

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci od ponedjeljka, 26. januara, do 31. marta biće otvorena izložba zaostavštine blaženopočivšeg patrijarha Pavla “Svedočim, samo…”.

Izložba je podijeljena u tri cjeline, koje patrijarha Pavla prikazuju kroz svjetovni, monaški i period dok je bio prvi među jednakima, navodi se se u saopštenju Republičkog sekretarijata za vjere.

Nazvana po patrijarhovoj knjizi “Svedočim, samo…”, izložba kroz fotografije i predmete koje je patrijarh Pavle svakodnevno koristio najbolje svjedoči i prikazuje njegovu ličnost.

Pored ostalog, biće izloženi šivaća mašina na kojoj je sebi šio odjeću, alat kojim je popravljao svoje cipele, njegova obuća, radni sto, predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprsni krstovi, mantije, kaputi, obuća, čiviluk, alat, malo poznate fotografije, knjige…

Biće izloženo i ordenje dobijeno od Republike Srbije, Republike Srpske, Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, kao i njemu dragi pokloni od poglavara drugih pomjesnih pravoslavnih crkava, te i panagija, naprsni krst i prikaz rođenja Gospoda Isusa Hristosa dar Jerusalimske patrijaršije, kao i mnogi drugi darovi.

Poseban dio izložbe su misli, poruke i zabilješke pisane patrijarhovom rukom, prepoznatljivim zelenim mastilom.

Tu su poruke koje je slao narodu Republike Srpske i BiH u više od 20 svojih pastirskih posjeta ovim prostorima.

O svjetovnom životu Gojka Stojčevića najbolje govore fotografije, od prve iz 1924. godine u školi u Kućancima, do onih sa školskim drugovima, prijateljima i rođacima, fotografisanim dok 1946. nije obukao monašku rizu u manastiru Blagoveštenje.

Izloženi predmeti dio su zaostavštine patrijarha Pavla koja se nalazi u manastiru u Rakovici kod Beograda.

Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra 2009. u 96. godini, a sahranjen je u porti manastira Rakovica. Na opelu i sahrani ispratilo ga je oko 600.000 ljudi.

Povodom stotinu godina od rođenja i pet godina od smrti patrijarha Pavla, izložba je bila postavljena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, odakle stiže u Banjaluku zahvaljujući inicijativi Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OTVORENA IZLOŽBA ZAOSTAVŠTINE PATRIJARHA PAVLA …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: